yoy.be "Why-o-Why"

Gedaan met diesels?

2018-03-01 22:07  nmdiesels  actueel dagboek politiek werk  [permalink]

VRT NWS: Gaan we onze afgedankte diesels naar Afrika sturen?

Zie, ik moet echt precies op het juiste moment om een benzine-wagen gevraagd hebben... Eind vorig jaar was het tijd voor een nieuwe lease-contract op het werk, dus dacht ik vragen staat vrij. Ik doe op vier jaar ocharme iets van een enkele omtrek om de aarde, dus geeft me asjeblief toch een wagen op benzine. Al was het omdat het inderdaad te voorspellen was dat dit jaar de dieselprijs (eindelijk!) de benzine-prijs zou inhalen. Daarnaast is er nog het kleine netelige feitje dat de wasem uit de pijp bij een dieselwagen blijkbaar behoorlijk wat smeerlapperij bevat. Ik zou niet zover gaan om dieselrijders te veroordelen voor deelname aan moord, maar jammer genoeg is er wel een relatie vast te stellen tussen luchtvervuiling en de sterftestatistieken.

Tot nu toe beklaag ik het me niet. Wel weet ik nu iets wat ik graag iets vroeger had geweten: Met een gemiddelde van 5,5 liter per honderd kilometer voor een diesel, en — voorlopig toch nog, dit nieuwe rijtuig moet zijn eerste 30 megameter nog volmaken — 7,5 bij een benzine-motor, is het omkeren van het verschil tussen diesel- en benzineprijs op slag verworden tot een psychologische grens. Wat niet wil zeggen dat heel misschien ik nog aan mijn gemiddelde rijstijl kan sleutelen om meer dan een grote 600 kilometer per tankbeurt er uit te krijgen.

Een heel klein iets waar ik mee zit, en ik niet direct weet aan wie ik het zou kunnen vragen is het volgende: Ik merk een klein verschilletje in gedrag van de aansturing bij het koppelen. Bij het versnellen en schakelen in de eerste drie versnellingen, lijkt de motor net even naar adem te happen voor het koppel zich aandient. Ik heb al geprobeerd of ik misschien het aankoppelpunt verkeerd inschat, of ik iets meer of net minder het gaspedaal moet geven net voor het koppelen, maar ik vond nog niet wat best werkt. Ik weet ook niet of het vanzelf zou verdwijnen als de motor wat is ingewerkt, of ik het spontaan onbewust leer vermijden, maar voorlopig is dat zo wat het enige wat me opvalt aan de wagen. Dat en dat ik goed het hoofd er bij hou om van die groene tuiten te nemen bij het tanken, niet meer die dikke zwarte. Zelfs die vind ik beter ruiken dan vroeger...

Alles op krediet in Amerika!

2018-02-08 20:55  amcred  actueel dagboek politiek  [permalink]

Talks at Google: Frank Abagnale: "Catch Me If You Can" @43:15

Dat het zo erg is wist ik niet. Ten eerste, heel de video is zeker de moeite. De mens van de film "Catch Me If You Can" vertelt zelf wat er eigenlijk is gebeurd. Mensen vinden zo in de doorsnee geniaal wat hij gedaan heeft, maar hij zag het vooral als een vorm van overleven. De elementen brachten hem door samenloop van omstandigheden ertoe om te doen wat hij deed, en een deel was onethisch en zelfs crimineel, maar hij heeft zijn straf uitgezeten. Zo laat hij het toch uitschijnen, want wat zeker is is dat hij slim is. Wat vast staat is dat hij echt geslaagd is aan de balie. En hij met recht en rede intussen jarenlang ervaring heeft uitgebouwd in financiële fraude.

Dus dat precies hij uitlegt dat hij alles op krediet aankoopt — en zelfs kredietkaarten voor zijn zoons voorzag vanaf het kon — lijkt wel heel erg vreemd voor deze gemiddelde Europeaan. Blijkbaar zitten de Amerikanen met iets als de "credit-score" en kom je in problemen als die te laag is. Wat ben ik blij dat wij dat niet hebben. Als ik het juist begrijp is het in Europa minder de gewoonte om veel op krediet te kopen, toch in België, maar Amerika zit blijkbaar vast helemaal aan de overkant van het spectrum. Daar is het gebruikelijk om je diep in de schulden te gooien als je beslist verder te studeren. Heel erg vreemd.

Waar zit het verschil dan? Met de recente grootschalige privacy-inbreuken die ze daar hebben (hoewel we er intussen ook bij ons enkele kennen!) zijn nogal wat bank- en rijbewijs-gegevens van modale mensen in slechte handen gevallen. En blijkbaar heb je daarmee genoeg om kredietlijnen te openen in naam van andere mensen en met het geld te gaan lopen! Ik neem aan dat dit in Europa toch iets beter is geregeld. Ik denk dat ik nu iets beter snap dat je daar beter af bent om meer op krediet te doen, maar als er zoveel spelers in zijn dat het een rommeltje wordt, dat het bij wijze van spreken langs de straat begint rond te slingeren, dan hoop ik van harte dat er daar toch een paar zijn die er in slagen om het uiteindelijk bij te sturen.

Update: Quartz: Guess which foolish strategy people most often use to pay back credit card debt Blijkbaar zijn de credit-cards daar zo ingeburgerd dat ze anders werken dan hier. Je krijgt een kredietlijn en kan kiezen wanneer je hoeveel terugbetaalt. Ze heffen er in bepaalde gevallen natuurlijk interesten op, wat je best probeert te vermijden, maar het zijn dus extra dingen om in de gaten te houden.

Spanje, ojÚ ojÚ

2017-10-19 19:33  ES2017  actueel dagboek politiek  [permalink]

O jee, wat zit dat scheef in Spanje! Het lijkt alsof ik nog niet zo lang uitvoerig het nieuws volg, en eigenlijk weet ik nog helemaal niet genoeg over geopolitiek, maar ik begrijp er genoeg van om te snappen dat wat nu gebeurt niet direct voor de beste sfeer zal zorgen in Catalonië. Naar mijn bescheiden mening is er momenteel maar één iets dat Madrid zou moeten doen: een nationaal referendum uitschrijven voor de gehele Spaanse bevolking om nauwkeurig te peilen wat iedereen er van denkt als Catalonië alleen op weg zou gaan. (Eventueel vanuit een uiteindelijke koninklijke opdracht.) Niet alleen weet je zo wat de rest van het land precies erover denkt, maar ook in Catalonië zelf heb je zo misschien een iets accuratere peiling dan de half illegale, half onderdrukte volksbevraging die er nu al geweest was. Daarenboven kan je er mee aan de opstandigen echt laten merken dat je het meent met de zoektocht naar een geweldloze oplossing die voor alle betrokkenen de best mogelijke resultaten belichaamt.

Maar néé, ze lijken precies de tegenovergestelde richting uit te gaan, jammer genoeg. Ik begrijp dat een natie zijn territoriale integriteit wil beschermen, maar als er een constitutioneel bezwaar onder de gemiddelde bevolking leeft, moet die daar toch ook rekening mee houden? Soit de vrees voor gewapend conflict begint er zo wat in te zitten, toch hier in de rest van Europa. Plus dat Europa zelf liever niet heeft dat nu de ene na de andere regio afscheidingsdrang gaat uitwerken. Territoriale drang is zo nu wel bijna een eeuw uit de mode, maar als ik het goed begrijp, en zoals we in Oost-Oekraïne hebben gezien, vanaf voedselprijzen lokaal fel gaan stijgen en andere levensmiddelen ook schaars beginnen te worden, kan het snel nog veel slechter worden.

Update 27/10: volgende fase: er blijkt nu echt onafhankelijkheid uitgeroepen te zijn.

Er was eens... (Over politiek en statistiek)

2017-10-09 18:03  Polistiek  actueel dagboek politiek  [permalink]

Er was eens een televisieprogramma. Eerst was een politicus aan het woord, legt zijn standpunt uit en haalt cijfers aan van een onderzoek om dat te staven. Daarna krijgt een andere politicus het woord, die een tegenovergesteld gedachtengoed genegen is, legt uit hoe zijn standpunt afwijkt, en haalt ander cijferwerk aan als ondersteuning.

Poef. Beide heren zijn hun geloofwaardigheid kwijt. Dat is toch bij mij het geval. In de grote grijze massa van het legislatief moeras waar we allen de verantwoordelijkheid dragen een scheiding aan te brengen tussen goed en kwaad, botsen we keer op keer op het vrij mogen vormen van een mening. Om toch een akkoord te bekomen over hoe het verder moet, lijkt het soms normaal dat je de ander dan overtuigt van jouw mening. Ik laat het als oefening voor de lezer om te onderzoeken hoe het anders kan, maar als er dan toch moet overtuigd worden, moet er boven al geargumenteerd worden.

Argument per argument sluip je dichter bij het ongelijk van je tegenstander. Een argument staat nergens zonder het cijferwerk. Onderzoeken, statistieken, berekeningen. Die vind je niet zomaar en zijn soms duur om vakkundig op te (laten) stellen. Wil het toeval nu dat allerhande organisaties en stuurgroepen veroordeeld zijn tot een bestaan in de marge, en ze hun budget nuttig besteed doen lijken net door zo'n dingen waar smeerlapperij voor nodig is zoals contact met de burger. Dat de resultaten kant en klaar 'gekaderd' zijn om je argumentatie te staven neem je er schoorvoetend dan maar bij.

Misschien hebben ze daarom het dragen van een das verplicht, als die iedereen een basis betrouwbaarheid geeft, is er aan het begin een gelijk spelersveld. Ik beeld me er dan bij in dat ze zich afvragen hoe ze het doen aan de andere kant van het glazen plafond, maar dat zal aan mij liggen.

Statistiek is saai. Dus de journalistiek is die ook liever kwijt dan rijk, je krijgt er geen extra lezers door. Of confronteert net te veel hoe het zit met die lezers. Of het gebrek daaraan. Dus moet je zelf op zoek. Soms is het een publiek geheim dat bepaalde cijfers waardeloos zijn, soms slagen ze er net heel slecht in om te verbloemen dat de cijfers zomaar uit een donker gat zijn ontsproten.

Soit, we moeten vooruit. Beste politicus, je krijgt mijn stem als je alle cijfers kan kaderen in uw uitgestippelde beleid, en onderwijl armoede, werkloosheid, milieu-problemen en begrotingstekorten kan wegwerken. Wacht, dat komt me bekend voor. Ah, natuurlijk. Mijn fout, dat moet zijn: je krijgt mijn stem als onafhankelijk statistisch onderzoek aantoont dat jouw uitgestippelde beleid armoede, werkloosheid, milieu-problemen en het begrotingstekort zal wegwerken. Succes.

Why I choose Delphi

2017-08-15 22:49  whydelphi  coding dagboek delphi  [permalink]

Strange, all these Why I choose Delphi articles lately:

Keep them coming! It's good to see it stressed that it's really a myth that there's not enough Delphi talent out there. Rember, Delphi's debugger by itself is so strong, a decent developer should be able to learn both Delphi and an existing code-base that works just by stepping through the code with the debugger and see what it does. Yes, the language is a little verbose; yes, it's perhaps even older than C/C++; but remember, so is COBOL, and I would almost say that's not cross-platform or a systems language, but those just had other meanings back in the days. (Did you know there's Delphi for AS400?)

So, why do I stick with Delphi? The answer is pretty straight-forward (and perhaps a little sad): give me any kind of computing problem, and I'll find a way to tackle it with Delphi. I've done so much different things, and still found a way to get a great system I enjoy working on, and still have a Delphi project that its compiler happily churns into a binary executable that performs really well. Yes, you could do that also in C/C++/Rust/D/Java/(etc.) but I can't, and don't really want to. There are always up-sides and down-sides,  but it feels like with Delphi you don't meet much of any down-sides, and if you do some-one else knows something to do about it.

Aan de oevers van de lijn.

2017-03-07 18:53  lijn  dagboek  [permalink]

Hoe het bij mij zit? Awel kijk. Het is moeilijk om te weten wat er gaat komen. Niemand kan de toekomst voorspellen. Soms is dat jammer, soms lastig. Heel misschien brengt het je angst, maar eigenlijk is het een uitdaging. We moeten ons behelpen met wat we weten van voorgane opvolgingen van oorzaak en gevolg. Dingen die je zelf hebt waargenomen, dingen die andere hebben waargenomen (en al dan niet willen delen). En daar moet je voor een stuk zelf naar op zoek. Je kan wachten tot je het nodige vanzelf oppikt, maar als je weet waar je naar moet zoeken vind je al snel heel veel meer. (Soms zelfs te veel en soms verkeerde dingen, maar da's een ander verhaal.)

Het moeilijkste in het leven is andere mensen dingen doen doen. Dat is zo de laatste paar jaar een motto van me aan het worden. Als het genoegen je te beurt zou vallen dat je van die kleine mensen fatsoen moet bij brengen zal je (nog beter) begrijpen wat ik bedoel. Maar het geldt in het algemeen. Zoals bij katten hoeden is de basis-regel dat je moet proberen maken dat ze willen doen wat het is dat jij wil dat ze doen, maar gelukkig is er nog voor wat hoort wat en misschien zelfs handel in goederen en diensten. Daarbij komt dan een sloot theorie over ethiek en afspraken en gemeenschapsgevoel enzovoort enzovoort...

Misschien lijken die twee niet verwant, maar op een vreemde manier is er wel een fijne samenwerken tussen die twee. Zo is het me gaan opvallen dat als mensen begrijpen dat je iets meer dan de doorsnee bezig bent met wat er komen zal, zowel op korte als lange termijn, en goed over de argumentatie hebt afgewogen, dan krijg je wel eens een doordachte vraag ten gronde over het een of het ander. En dan doet het deugd dat je kan antwoorden en al dat onderzoek van pas komt. Dat er misschien zelfs ook voor nog mensen naast jezelf iets duidelijk wordt over wat er komen gaat. Wat er nog moet gebeuren en wat niet. Dat schept een band. Je wisselt een beetje krediet en/of vertrouwen, en krijg je misschien al eens iets gedaan van mekaar.

Maar dat is een heel gevoelig evenwicht. Het doet goed als dat goed zit, maak ik me zorgen over als dat niet goed zit. Kortom, daar vul ik mijn 10 seconden mee tussen WM_ENDSESSION en Frequency Kenneth

And for the people that do the speaking in English, a while ago I've written here around about the same things.

Am I an "old hand"?

2017-01-18 09:23  oldhand  coding dagboek delphi  [permalink]

Am I becoming an 'old hand'? Every time I see someone that doesn't have done as many years of work in Pascal, ask something about generics, I'm troubled again by this generics thing. I don't use it (much). I don't need it. I've been perfectly fine all of this work without them. Yes there is some hype nowadays about functional programming, but there's a grand glacial movement at the base of it: stong type systems. It all started even on the big metalwhere some bright minds had the sense of taking writing logic into a domain of itself with a gentle nod to mathematics, statistics and other adjacent domains. And a lot of great work was done in this domain. A lot. Some great names that now stand on their own came forth.

A recurring theme throughout of it is type systems, or the lack thereof. Or having it bolted on at a later stage. So by the time K&R came along, they took what they needed, what they could make work for them, what they needed to summon the Unix spirit from the depths. Pascal existed at the time, but C, like JavaScript much later, was born out of necessity. Created by the people there and then that needed a new wrench to tighten the new bolts of a new machine. With personal selections here and there, and careful considerations that copy a bit of the zeitgeist of the time.

What's left for us to do is try not to repeat ourselves too much. One way is keep a look-out for patterns and in new projects, know when to apply which one. Or even better, when to switch to another one. This, I think, is where it's starting to get really tough for the younger generation. There's a lot of base-knowledge to cover, some of it is superceded or obsolete, but we can't replace it with studying patterns. I've seen newbies take it on as lawas if it's forbidden to deviate from the design even just a little. Attacking establishments on the base of their deviations from a pattern. There's something to say about attacking the establishment, but blind fury will get you nowhere.

So this generics thing...  It also is in danger of being percieved as a rule, getting over-applied. As if the one true way is using it everywhere or as often as possible. Which is strange from where I stand, since I still see it as a convenience, where you can save on writing bits of code that would otherwise be painfully similar anyway. In operation the work would get handled by this extension to the type system, checking things for you in the background, making sure everything fits. But in the end the things that need to happen, occur much in the same way as if you would have written all those specialisations out in full.

That's why, as it turns out, I don't use them all that much. Perhaps it's also because of my fading belief in the object-oriented way. That too was presented some years ago as the way to go. Everything was supposed to be objects living on the internet. But it too kind of degraded in my view to a convenience, only one of the ways to manage the things inside of your program. Luckily before any of the ORM craze could tinge me. It makes you look around the horizon, in the past where you did more with arrays and pointers, and sideways where others pass messages around all the time. For now I feel like I'm stuck here, waiting for the ground to crack open and offer a new middle ground between interfaces, pointers, traits, channels, monads, and all of the above.

But that's just my humble opinion. I can't tell for sure what the next 60 years of programming machines will bring us.

Consider Advice (restored)

2016-12-16 21:15  i1459bis  coding dagboek werk  [permalink]

Consider Advice

I just noticed these went missing since I converted this website to a 'static blog' kind of thing. So I delved up the old backups and fetched these back from the old mdb, and put them up here.

more unsolicited advice

2016-09-15 14:49  rant  dagboek  [permalink]

Make it look easy. Don't let any of the hard work you put in show. Hard work is what you put in onbeforehand, or need to afterwards just to keep up. So start early. Incredibly early, just because then you can still hide your beginners mistakes. Don't believe the crap the others are selling. They don't know. People that know won't just tell you. You could ask them, but in general they won't feel like telling you. Unless you can show you're determined to make it work. Resolve is currency, it buys you stuff. Just keep sure you buy the right stuff from the right people. People tell you to commit, but sometimes you need to let go, especially when it's clear it's not right for you. Be sure to break cleanly though, if you part rough it might cause more trouble than it's worth. Sleep. Right before you get tired the part of the brain shuts down that picks up what's going wrong because you've been up for too long. Wrap up slowly, calm down, drink, eat, wash, then sleep, enough. There is no sleeping when you're dead. Anything looks much better with a fresh head. Don't fear change. Change make a difference, and that holds people down. Just learn about what is going to happen, whether you make a change or not. Use that to keep control, to stay ahead of things. This one is hard: don't get angry. If you get mad it's because it's not clear why it's wrong. Find that out first. Check if you're even sure what is it at all. Then instead of getting livid, attack the misunderstandings. There are always misunderstandings. Even perhaps with you yourself, be sure to check. That's about it. One more thing, tough: have fun. Not always, some things are really tough. But as much as possible: have fun.

The order is an order is an order.

2016-09-02 15:19  anorder  dagboek werk  [permalink]

Then there was the day I decided to redesign. I had a hard time explaining. Not only why I thought a redesign was needed, but what is was exactly that I would do differently in this new design.

There would be a small distance between the data of the orders and the rest. The design would center around the idea that an order is exactly just and only that, an order. A request from a customer to have us do something. The distince between order-data and the rest wouldn't be large, it would more be something like a conceptual demarkation. In practice the order-data would be insert-only. A new order is registered, and after that read-only. This is easily explained to you, but caused shockwaves over the entrenched toilers of the company.

So to get closer to the common root of a great number of small problems, I started a design with just this, drawing up a model of reality where this is the first fact to note: the fact that an order comes in. When, by whom and for what. Not that the order is accepted. Not if it is payed for or not. Not if it's covered by customer credit or not. Not that it's cancelled or completed. Register different facts in different tables. Back to the books. Back to the 16th century penwright toiling in candlelit accounting books.

I sometimes joked that serious companies would require a stamp and signature to transfer this or that between departments. And silently I hope some still do. And even if none are left, it's up to us to see the romance in it. It's man-made structure to guide a man-made process, but it's structure and process none the less. Things break down swiftly when those go.

"What will you do?"

2016-03-11 11:50  whattodo  dagboek  [permalink]

"I'm trying to decide between making a big change for a small number of people, or making a small change for a big number of people.
What I dream of is making a big change for a big number of people, but that's everybody's childhood dream, isn't it?
Then again, most people that did make a big change for a big number of people, were only trying to make a small change for themselves."

NV-hahaha

2016-03-08 10:27  20160308i  actueel dagboek politiek  [permalink]

Nu moest ik toch even lachen met deze: N-VA: "Turkije hoort niet thuis in EU. Nooit" Zou mijn voorspelling van vijf jaar terug dan alsnog uitkomen? Dat ze Europees gezien het zichzelf onmogelijk gaan maken?

De laatste dagen vroeg ik me al af wat er gebeurd was dat ze in Brussel plots dikke vriendjes spelen, en zelfs niet-Erdohan laten zeggen dat ze er echt wel bij willen. Ah, een gigantische stroom oorlogsvluchtelingen natuurlijk.

Even terzijde, jammer dat ze in het nieuws er niet in slagen een juist beeld te geven van de juiste mix Syriërs-Irakezen-Afganen-Afrikanen-etc, maar dat is dan ook een moeilijk geval, zelfs voor de betrokken diensten ter plaatse.

Maar Turkije dus, en de EU, ik ben aan het aftellen tot wanneer het woord Cyprus eindelijk valt. Waarschijnlijk na ze iets in de vorm van een akkoord hebben over wat ze voor (niet met!) de vluchtelingen gaan doen. En heel misschien valt zelfs eerst nog het woord Koerdistan. Soit, ik hou nog even deze goed in de gaten...

Consider Advice

2008-07-03 21:19  advice  coding dagboek werk  [permalink]

Ever since learning about the existence of the Oblique Strategies, I have feelings of recognition with some of the things that dwell my mind from time to time. I'll have a go at collecting them here.

(Some related links:
Simon Tatham: How to report bugs effectively
Jacob Nielsen: Are developers people?
The Pragmatic Bookshelf: List of Tips

 

Archive... Search...