yoy.be "Why-o-Why"

Noob questions

2023-10-15 20:23  noob  dagboek delphi  [permalink]

There are no bad questions, there are only bad answers... I hope this wasn't too long an answer, but I guess I have everything I could think of:
https://www.reddit.com/r/delphi/comments/178gy9g/comment/k509hm1/?context=3 

twitter reddit linkedin facebook

A fiction

2023-04-16 21:44  fic1  actueel dagboek politiek weblog  [permalink]

Decommissioning of a nuclear power plant takes some work. About 40 years, is a typical guess. With the nuclear infrastructure safely removed, what you end up with is a neatly secured compound with a nice connection to the power grid and maybe even an alternator that just needs some turning to keep it generating electricity. The problem with nuclear power is that those are built for quite some bit of pressure you can't readily generate with another method. Or can you? Someone thought of geo-thermal energy and calculated how deep you would need to dig to get enough high-pressure steam to put a post-nuclear alternator to work. Nobody has dug that deep before. But that doesn't mean it can't be done. A special drilling rig was built, with active water cooling to keep it from melting in the deeper layers of the Earth's crust, which could already power machinery even before the drilling was done. So, what after the drilling? Having the piping following it down the hole would already take most of the work, so there was no way to add any controlling mechanism. It wouldn't survive the heat and pressure anyway. So when the active cooling stopped, the drilling rig was supposed to fail and stop. Do you see where this is going? Much later — it turned out — at the target depth there was damage to the drill head, but the material to dig through was less dense anyway, so it was able to dig on. What was damaged was the cooling pipes. It first released some pressure from boiling water, which altered the trajectory to a direction perpendicular to the surface, and fused the inputs shut. The remaining water kept an internal flux to keep it cool enough and keep on digging. The lateral digging fused bits of harder material onto the drill face, which allowed it to penetrate the other layers of rock it passed by. Unnoticed it ended up under the ocean floor, and resurfaced under water. The cooler salt-water finally stopped its extended operation, but the funnel behind it filled up with magma that used the new conduit to release pressure. There was quite some pressure. Enough to build up as high as the water level, and a new island emerged. It took some while before people even noticed. And it took some more time before the magma flow would take the remains of the drill rig with it and spew it out of the volcano on top. Only then someone smart that recognized what it was, figured out what had happened. It did quite a bit more for us than we expected, that Drilly McDrillFace.

twitter reddit linkedin facebook

RSS

2023-03-24 23:42  rss  dagboek internet weblog  [permalink]

Yes this website has an RSS feed, click here, or one of the others for posts on a specific subject:

RSS dotnet film freeware internet muziek politiek tv weblog werk actueel beurs coding computers dagboek delphi

See also: my own RSS reader!

twitter reddit linkedin facebook

Gek ideetje: ilasm.exe

2021-11-24 20:38  ildasm  coding computers dagboek weblog  [permalink]

Hier is een gek ideetje: zou ik met ilasm.exe sneller dingen voor dotnet kunnen op basis van mijn eigen taal, dan dat ik me in de dingen rond CodeDom en Roslyn zou moeten inwerken? Stel, ik doe kleine dingetjes in C#, kijk met ildasm.exe hoe die IL er uit ziet en die doe ik na. Alleen, veel optimizing moet ik niet verwachten waarschijnlijk. Behalve /optimize die blijkbaar wat instructies kan verkorten, en eventuele achter-de-feiten optimalisatie van de JIT. Maar misschien zou het genoeg zijn om de bootstrappen? En/of beter de rest te snappen eenmaal ik verder raak met het echte compilerwerk. (Of zou ik toch eerst nog eens LLVM proberen?) Ik was voorzichtig begonnen aan een 'Pascal code gen', maar daar komt meer bij kijken dan ik had kunnen denken. En dan doe ik dat al om uit de weg te blijven van register allocation...

twitter reddit linkedin facebook

Ideetje voor Telenet:laatste stukje programma ipv laatste stukje reclame.

2021-11-04 15:39  teleidee  dagboek tv  [permalink]

Als ze toch aan de reclames werken, hier is nog een ideetje voor Telenet: Stel je verandert van kanaal, je krijgt wel de titel van het programma te zien, maar om de commerciële zenders is de kans erg groot dat je midden in een reclame-blok uit komt. Het laatste stukje reclame dat ik te zien krijgt interesseert me toch niet. Zou het lukken om voor dat aantal seconden het laatste stukje van het programma te tonen dat net voor het reclame-blok kwam? Technisch gezien is het misschien even zoeken hoe dat zou moeten werken, maar zelfs als dit beperkt is tot de meest bekeken kanalen, gaat het op zijn meest maar over 30 seconden beeld voor die kanalen. Of het gaat helpen om mensen op het kanaal te houden (en ze dus de rest van het reclame-blok te zien krijgen), gaan de cijfers moeten uitwijzen...

twitter reddit linkedin facebook

1 Trillion Coin? Wat dacht je van 'decimal pound'!

2021-10-03 21:30  1e12USD  actueel beurs dagboek  [permalink]

Het idee zou dus zijn om een munt te slaan van een biljard dollar. Of dat nu in platinum moet of niet, speelt geen rol, het gebruikte gaatje in de wet is dat het verschil tussen de kost om de munt te slaan en de aangeduide waarde van de munt niet bij de totale staatsschuld moet worden geteld. In de praktijk kan de VS er ongeveer van uitgaan dat die op de internationale markt vlot extra krediet kan aanspreken, hoewel dat politiek moeilijk ligt, en waarschijnlijk ook geen goed idee is om daar de limieten van te gaan opzoeken. Een vreemd idee, maar één dat misschien kan werken.

Hier is een ander idee — en misschien eentje dat wel al eens in een gelijkaardige vorm is gebruikt, denk maar aan de ECU als voorloper van de Euro — stel dat ze een 'decimale pond' (want blijkbaar was dat een probleem vroeger) invoeren in het kader van hun groot infrastructuur-plan die ze momenteel proberen goedgekeurd te krijgen. Die zou enkel dienen om de grote infrastructuur-werken die er komen om niet alleen de economie te spijzen, maar tout-court gewoon het land te heropbouwen. Dat zijn allemaal grote dingen, dus laat ons zeggen dat ze de nieuwe pond initieel aan $1000 per £1 rekenen, en uitsluitend gebruiken om de betrokken bedrijven te vergoeden. Deze bedrijven kunnen de nieuwe pond in hun boekhouding opnemen, maar slechts beperkt omzetten in gewone dollars om aankopen te doen en lonen uit te keren. Er is een dagelijkse limiet voor wat de staat wil omzetten in dollar per dag, enkel verhoogd met wat andere partijen aan dollars aanbieden voor deze nieuwe ponden. Want als de koers — eventueel later pas — wordt overgelaten aan de wetten van vraag en aanbod, gaat dat vanzelfsprekend gepaard gaan met die vraag en aanbod, al was het om te speculeren, of om risico te spreiden over verschillende dingen om liquide middelen te parkeren. Ik ben geen boekhouder, maar heb er ongeveer wel al zoveel over begrepen.

De beperking is er vooral om de munt te blijven kunnen gereserveerd gebruiken voor het grotere werk, zoals aanbestedingen van staatswege. Ik blijf er bij dat als de volledige economie van een staat ongeveer gelijk verspreid over twee valuta met iets uiteenliggende eigenschappen, dit de centrale instanties een extra controle-knop heeft om de gezondheid van die economie te kunnen bijsturen. Alleen is dat natuurlijk niet vanzelfsprekend, moet dat in een gepast wettelijk kader, en vooral met de nodige limieten van in het begin al duidelijk. Die dagelijkse limiet zou moeten voor het ergste beschermen, maar opnieuw ik ben geen expert natuurlijk. En het uitwerken van de nodige wetteksten is op zich ook al een uitdaging voor zowel legislatieve als econo-theoretische specialisten. Maar ik blijf het me afvragen of het wat zou kunnen zijn.

Nu ik er over denk, misschien was dat de bedoeling van de groene-stroom-certificaten... En de consumptiecheques... Maar toch lijken me die probeersels slachtoffers te zijn geweest van een te beperkte politieke visie. Naar mijn bescheiden mening, maar ik ben geen expert natuurlijk.

twitter reddit linkedin facebook

Feeder + 'Express': nu hier als dagelijkse posts

2021-08-12 20:34  feederexpressyoy  actueel dagboek weblog  [permalink]

Ik dacht, het gaat goed met mijn feed reader, en het is echt wel mijn venster op de wereld. Ik gebruik het intens om op de hoogte te blijven van het nieuws. Het kan altijd beter, want ik kan niet alles lezen, lees niet altijd het nieuwste van het nieuwste, maar krijg toch snel genoeg te weten wat ik wil weten.

Maar het nieuws — of toch de versie die ik er van te verwerken krijg aan de hand van mijn keuze aan feeds — is maar één kant van de zaak. Ik vorm er mijn mening over, en de bedenkingen die ik er bij maak gaan verloren. Er is wel Twitter, maar daar is de link met waar het dan over gaat iets moeilijker te leggen, en je moet manueel ook letterlijk de link copy-pasten, en wat je wil schrijven aanpassen aan de beperkingen die er gelden.

Dus, in theorie heb ik mijn eigen website, daar kan ik kwijt wat ik wil. Ik heb er een systeem met blog posts, dat heb ik ooit omgezet in een statische versie omdat het dynamisch deel toch niets meer bijdroeg. Dus dacht ik, kan ik de twee combineren?

Het heeft even geduurd voor ik het in orde kreeg, maar het 'ventiel' dat ik mijn feed-reader had ingebouwd, heb ik aangesloten aan mijn website. Dagelijks worden mijn verademingen overgenomen van mijn feed-reader, en opgelijst tussen de andere blog-posts. Gezien ik al geen hoge frequentie van blog-posts had, bestaat het gevaar dat er binnenkort meer van deze items zullen te zien zijn dan andere, maar dat gevaar nemen we er bij.

Er is momenteel geen kans op reacties toe te voegen op mijn reacties. Dat zou deze onderneming in een totaal andere richting sturen waar ik (momenteel?) niet heen wil. Ik bied ze aan ter informatie, om een beeld te geven van wat ik momenteel aandacht aan besteed inzake actuele onderwerpen. Reageren kan in andere kanalen zoals Twitter (gebruik de link naar een item onder "#" naast de link).

Als je op zoek bent naar een spel-element, probeer dan per reactie te raden of ik alleen ben afgegaan op de titel, of ook daadwerkelijk het betreffende artikel (helemaal) heb gelezen of niet...

twitter reddit linkedin facebook

Maybe 'invisibility' will kill RSS

2021-05-19 07:32  invisiblerss  actueel dagboek internet  [permalink]

How can we make RSS 'more visible'? Among the news-sites I've added the RSS feed to my RSS reader, I see a common thing happen a few times now: They build a new website that looks better, and — bam — the feed URL responds with a 404, or worse a 500, HTTP response. I guess what happens is that by selecting a new platform, the main core feature(s) is provided — listing new articles — in a new design that looks better, and these designers don't know about the feed because they can't see it. Perhaps in most cases it doesn't even show in the page view statistics...

In a better world, they would soon notice a viewership drop especially by the people that would previously follow a link from a feed, but I know full well that us feed-readers are a minority group that's easily left out of the numbers, and that news feeds themselves are a sensitive subject because we're using their content and can't directly generate income.

The least I can do is send an e-mail to a support address if I can find one, notifying I'm getting less service than before. I don't expect them to really do anything about it. Or even respond. I guess we shoud get the message and accept we're not wanted in their slice of the public. Some do restore the feed, or build a feed on the new platform, though. So even I don't get a response, from time to time I check to see if they still love us. (Or if there's a way to get what we want directly from the new platform...)

twitter reddit linkedin facebook

"Wat zijn die witte vlakken?"

2021-05-11 12:00  pre-fxy  actueel dagboek weblog  [permalink]

Als je dit leest, ben je mogelijk het archief van deze website aan het uitpluizen. Dan kan je vanaf deze post 'andere' posts zien met een witte achtergrond. Deze komen van een 'express' functie op mijn RSS feed reader 'feeder'. Deze bestond al langer voor ik de koppeling kon maken om wat ik daar optekende ook om te zetten in blog-posts hier. Meer uitleg vind je hier: http://yoy.be/feederexpressyoy.html

twitter reddit linkedin facebook

Ideetje opschrijven, dan vergeten. (En snel.)

2021-03-03 22:07  idee311  actueel dagboek internet weblog  [permalink]

Komt er me weer zo'n uitgekookt idee binnenvallen dat ik waarschijnlijk niets mee ga kunnen doen. Opschrijven dan maar zeker? Is het minste dat ik kan doen. Dus, de laatste jaren is het tot in de politieke mulieus duidelijk geworden dat er een handje-vol Amerikaanse bedrijven heel veel geld verdienen door hun diensten gratis aan te bieden (en eentje in China), maar het geld zelf aan het rollen krijgen door de reclame-machine die ze er op aansluiten.

Los van de enorme inbreuk op onze privacy — waar we in de praktijk eigenlijk niets van merken zolang er geen misbruik is — zou het ons eigenlijk allemaal moeten storen dat we maar gebruik kunnen maken van de aangeboden diensten, en niet rechtstreeks kunnen delen in de winst. (Koop aandelen, mensen. Da's voorlopig het enige dat voor de hand ligt om in de winst de delen, of anders actief meedoen aan de geldwinkel als dat je ding is.) Nu wil ik niet te luid roepen dat het mogelijk is om je kleine beetjes tegoed te bieden volgens hoe braaf je de reclame consumeert, of ze gaan het nog doen ook. Dat zou een volgende etappe in de race naar de bodem inluiden, en ons nog altijd volledig overleveren aan de willekeur van de grote spelers.

Dus, dacht ik. Zou je kunnen een platform ontwerpen, waar je aan deelneemt, en actief aangeeft wat je precies wil vrijgeven, en hoeveel reclame-boodschappen je precies geschikt vind om op te nemen op regelmatige basis. Als je de Million Dollar Homepage herinnert, en het bijvoorbeeld herleidt tot een aanbod van een bepaalde oppervlakte en de belofte dat je dagelijks er naar wil kijken, zou het dan lukken om dat per opbod vrij te geven aan de mensen die marketing-budget maken voor zo'n dingen? Jammer genoeg draait het natuurlijk om het genereren van omzet, uiteindelijk. Of naambekendheid? Ik ken de duistere geheimen van het marketing-wezen niet echt, maar ik snap wel dat 'exposure' alleen tegenwoordig aan belang heeft verloren als je op voorhand al je publiek kan filteren en sturen naar een doelgroep waar een grotere kans bestaat dat je een 'contact' in een 'sale' kan omzetten...

Soit, het is slechts een idee dus. En als je even stilstaat bij dingen van vroeger die zijn gekomen en gegaan, dan moet je weten als zo'n idee maar zou kunnen werken als er van in het begin al een grote gebruikers-groep is, het bijna zeker geen kans op success heeft. Boodschap is om eerst een klein success te kunnen boeken op een kleine schaal. Als dat lukt, is het opnieuw een gok als het wel lukt om daar dan een volgend stapje op voort te kunnen bouwen. Kortom, daar heb ik dan weer geen zin in. Misschien iemand anders.

twitter reddit linkedin facebook

Soundcloud link to my profile

2020-12-18 12:55  catsc  dagboek muziek weblog  [permalink]

Look, I've added a SoundCloud icon to the header bar on the home page, with a link to my profile there: soundcloud!
I don't intend to publish music myself though. It's just you can follow artists there that do. Like Du Tonc and Alex Cruz, just to name a few...

twitter reddit linkedin facebook

Porter Robinson & Madeon - Shelter

2020-12-12 18:18  shelter  dagboek film tv weblog  [permalink]

→  Anime & Manga — What does (present) Rin mouth when she sees her father and her past self at the shrine?

Sad, no answer there. (Yet?) If you haven't seen what it is, go have a look first. It's only 6 minutes. Or read about it here or here. (I also feel a little sad I've only now learned about this. But it's all part of me getting to know anime much more since the pandemic, but that's another story altogether. I may post something about that sometime later.)

It really feels like there's no way that's all. You feel like you've seen a preview, a small taste of the big thing and you really want to see more, but there isn't. It takes some searching around to find that out, but apparently there really isn't. (Yet?)

So I watch and re-watch. Closely. Then wait a few days and watch again, hoping to pick up a few more things. It's really that good. I get that. A lot of attention to detail went into it.

But you do get questions about things. What does she utter when her dad and younger self leave the shrine? (4'15") You can guess, and artistically speaking, you can't be wrong. She's reaffirming memories that were lost before, after all.

What isn't clear to me and I find very intriguing, is the section right after she takes a bath (3'05"). Even when the camera changes (3'06") there's already all of devestation outside. She ventures out (3'12") in what looks to me like funeral attire. Is she mourning the loss of her home world? What's with the square lights, most white with a few red? Great shot with her resting in the tree! (3'17") Did she model this broken world for herself? Is she having a hard time after getting memories back since touching the swing (2'24")? I'm guessing it's by her design because it's only after that she unlocks the digital design of her old home village. (3'24")

Except the visit to the shrine and other flashbacks were before that. But she's not figured in light there, so it may be proper mental images. If her brain-interface would pick up on those to manifest them in her 'living realm', it would be a story-element of its own, and would lessen the strength of the revelation at the end. So I guess there's a lot more to touch upon there, and it really feels like there's much more to the story, but it's not supposed to be a full length series. So it's better to not want it to be.

But there's so much more anime to discover! And this is a great love-letter to anime in general. With the little anime I've discovered so far — really need to do a write-up about that! — I can suggest you watch Kanata No Astra if you like the 'astray in space' thing...

twitter reddit linkedin facebook

Zout van op zee?

2020-12-07 16:12  zoutopzee  actueel dagboek politiek  [permalink]

→ NWS: Strooizout op onze wegen komt uit Caraïben, Brazilië en Australië: "Het wordt met grote zeeschepen aangevoerd"

Tss, heb ik weer zo'n gek idee. Zou je kunnen in grote barges op internationale wateren ter hoogte van de evenaar, gewoon zeewater laten verdampen, zodat je het zout in droge vorm kan verschepen naar de industrie aan land om verder te laten verwerken? Zou dat economisch haalbaar zijn, maar vooral, zou die extra opstijgende waterdamp van invloed kunnen zijn op weerpatronen? Of het een goeie of slechte invloed is moet dan ook nog worden uitgezocht.

Of zou het beter zijn om het damp-water ook bij te houden? Het zuiver water laten neerslaan en apart verschepen? Met de verandering van het klimaat zou er wel eens grote groei kunnen zitten aan te komen in de handel in drinkbaar water...

twitter reddit linkedin facebook

"Geef ICT'ers lessen ethiek"

2020-11-21 15:10  compsciethics  actueel dagboek internet politiek weblog  [permalink]

→ Algemeen Dagblad: Filosoof over digitalisering: geef ict-techneuten net als dokters lessen in ethiek

Update: vreemd, dit artikel lijkt volledig vervangen met een ander intussen. Maar soit, de titel zegt genoeg, de vooruitgang in de toepassingen van software en rekenkracht op maatschappelijk gebied zou hand in hand moeten gaan met een goed ontwikkeld gevoel voor ethiek, een roep die wel her en der in de computerwereld klinkt, zoals hier.

Ik heb dit ook al een tijdje zien aankomen. Computers zijn ontstaan uit de studie naar complexe elektronische schakelingen. Daar kwam ook wiskunde bij van pas om het complexere werk te kunnen omzetten in nulletjes in eentjes. Al snel ging het omgekeerd, en werden de eerste computers al ingezet aan de grenzen van het wiskundige kennisdomein om de berekeningen te doen die door mensen te traag gaan. Een computer maakt ook minder rekenfouten, heb ik me laten vertellen.
Snel foutloos rekenen kwam ook goed bij boekhouden van pas. Naar het schijnt zou IBM veel te danken hebben aan de volkstellingen te mogen doen met ponskaarten. De vooruitgang was niet meer te stoppen en aanbod is vraag jarenlang nauw blijven volgen met betere en kleinere toestellen, die ook goedkoper werden zodat ze vlot het huishouden binnendrongen, en later zelfs de binnenzak.
Toepassingen maken voor het grote publiek komt best wel wat bij kijken. De studie van mens-machine-interactie heeft natuurlijk voor een stuk kunnen voortbouwen op wat al binnen de psychologie werd uitgezocht.
De groei ging zo hard dat het wel eens de verkeerde kant op ging. Zo is de dotcom bubble uiteen gespat, en gaat het niet met de 3D printers zoals analysten hadden gehoopt. Ook dacht men dat in het verlengde van domotica zowat alles op het internet zou aansluiten, maar daar is het — momenteel toch nog — wat te vroeg voor.
Misschien gaat het wel wat te strak met dat aanbod, en als de vraag niet volgt is dat nefast voor de prijs. Als je nu iets wil lanceren online is het eigenlijk vreemd als je er geld voor vraagt. Geld heb je wel nodig, natuurlijk, dus is er een schaduw-economie ontstaan waar je munt kan slaan uit het gedrag van je 'klanten'. De fijne kunst van producten en diensten aanbieden was al goed ontwikkeld in het tijdperk van radio en televisie, maar krijgt nu op het internet wel een heel nieuwe dimensie bij.
Dus net zoals de marketing in het algemeen, dringt het zich onder computer-mensen inderdaad op om ook stil te staan bij ethiek. Je wil zoekresultaten aanpassen aan de wensen en verwachtingen van de gebruiker, maar ethnisch profileren wil je wel vermijden. Moeilijk!
Voorlopig verwacht ik dat Jan Modaal nog even vast zal zitten in een moeras van onduidelijkheid. Met wetten zoals GDPR zijn wel al wat krijtlijnen uitgezet, maar het gevecht tussen de grote spelers speelt in alle stilte boven ons hoofd wel nog altijd af. En eerlijk gezegd vrees ik eerst nog een slingerbeweging in een richting die nadelig is voor wat we als consument kunnen verwachten. Als je een mastodont als Facebook inbeeldt, dat deze zou moeten scheiden in onafhankelijke internationale bedrijven verspreid over de wereld, maar wel een eenvormige gelijkmatige gebruikservaring moeten bieden? Dan moet er al veel duidelijk zijn over dewelke dat dan moet zijn, en er zal niet zo vlot in kunnen geschakeld worden zoals Facebook zelf nu in theorie kan beslissen over hoe hun website ineen zit. Denk maar aan hoe e-mail geössificeerd zit.

twitter reddit linkedin facebook

Could you do a mill architecture with RISC-V?

2020-09-29 22:26  millrisc  actueel coding computers dagboek  [permalink]

I wondered today if it would be feasable to build a processing unit according to the mill architecture with the RISC-V instruction set. But as always, I also wonder if I'm out of my league and know far too little of these things to come even close to forming an accurate answer, or even if I'm anywhere close to a good idea. If I understood correctly, the mill architecture does what modern CPU's already do: use a bank of virtual registers with multiple heavily pipelined streams of translated instructions. CPU's that do hyperthreading have two streams of instructions, but that's about it. I'm really rooting for the first article I read about a real system that has more than two, but with just a little imagination, and if you know the 'price per transistor' keeps going down, you can image a huge bank of virtual registers, with a bank of ALU's close, that processes a 'large' number of instruction streams. Ideally even a totally variant number of instruction streams. This may be a caching nightmare, but instead of wasting a lot of in-system logic to do branch prediction and other bookkeepingof what an instruction stream is doing, what if you could just load another instruction stream, just up until you get all of the piplined stages fully occupied...

Alas, I'm so much out of that business that I guess I need to conclude I'm a wild dreamer. I may stumble on a good idea now and then, but know too little to be sure. So I'll note it down here. I hope I haven't bored you, and with just a little luck, you are able to judge about this idea. If so let me know...

twitter reddit linkedin facebook

The creator of tx use tx.

2020-08-16 16:09  txdogfood  dagboek freeware  [permalink]

→ Alper: The JIRA team does not use JIRA and of course why would they if anybody gave them the choice.

The creator of tx uses tx.

twitter reddit linkedin facebook

HP Pavilion Keyboard 300

2020-07-02 10:48  hppk300  computers dagboek  [permalink]

Dear HP,
More specifically: Dear HP-person that was responsible for the design of the HP Pavilion Keyboard 300,


Congratulations on the great design. I appreciate the effort that went into designing a keyboard that brings the evolution of the laptop design to the desktop user. (Though I have bought this keyboard because the keys on my laptop are coming loose. It's not an HP, don't worry.) The result is a sleek minimal design that fits well with most other accessories of contemporary office work.


"Modern" applications are using less and less of the function keys. So I understand that keys marked "f1" though to "f12" now have a primary function that controls multi-media, the screen, or open the search or configuration dialogs. If you need to press a function key, you can still unlock this function by combining the key press with the "fn" key. I'm willing to adapt. (Albeit grudgingly.) I'm also willing to forgive the dumb pricks from electronics that forgot to provide a 'fn-lock' feature, for example under a combination of "fn" and the padlock key, or "fn" and "esc".


A daring design decision must have been to drop the num-lock, caps-lock and scroll-lock indicators. They take up much space and are in a place that people don't notice anyway. Considering nobody ever has 'num' unlocked anymore — all keyboards have dedicated arrow keys, now —  I was pleasantly surprised to find a "paste" key where "num lock" is on other keyboards! It must have been a such big departure from current standards, that you've decided to keep a "scr lk" button as a reminder of all the good times. I too think there must be enough people using it in their daily work that it still merits a key of its own.


You can hear I'm quite positive. The one big regret, though, is you stole my right "ctrl". I used that one a lot. Especially with one-hand combinations with the arrow keys. Now I get "<" and the cursor not in the place I wanted. That'll be a lot harder to adapt to. It'll take so much concentration that I'd want to temporarily halt my music, but that's easily done now with a single press of the "f5" key — excuse me the "⏯" key.

 

Congratulations and thank you. I'll be thinking about you a lot.

twitter reddit linkedin facebook

Carefull with Gogole Sheet CSV export

2020-06-26 14:18  ggggrgviz  coding computers dagboek internet werk  [permalink]

Ready for another story from the trenches? So image a Google Sheet made by someone else, with all kinds of dat in about 30 columns, of about a few thousand rows. Yes, it's a stretch to keep using Sheets for that, but this data will serve for the analysis for a decent application to manage this with... That probably won't be my team handling that project, but I had to do a quick cross reference of this data with the data in the database of one our current projects. The best way to do cross-checks is get the sheet into a table in the database to run queries. I guess you should be able to import a CSV pretty easily, right? I searched around and found this:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/{key}/gviz/tq?tqx=out:csv&sheet={sheet_name}

Which I thought would provide the data in just the way ready for me to import. Wrong. The second column just happened to have codes for all of the items that are numeric for the first few hundreds of items, and then alphanumeric codes. At first I thought the CSV importer was fouling up, but I hadn't looked at the CSV data itself. Turns out this CSV exporter checks the first few lines (or perhaps even only the first one!), guesses the column is numeric, and then just exports an empty value for all non-numeric values in that column!

The code in that column was only in a number of cases needed to uniquely identify the items, so I first was looking for a reason why my cross-match was throwing duplicates in all of the wrong places. Ofcourse. Weep one tear for the time lost, then move on. Take solace in the wisdom gained.

I solved it by using the CSV from the Export menu. I only needed it once so I didn't get a URL for that. 

twitter reddit linkedin facebook

Microsoft Teams was down?

2020-03-16 20:29  nottx  actueel coding computers dagboek delphi werk freeware  [permalink]

→ Microsoft Teams goes down just as Europe logs on to work remotely — Verge

Tx wasn't down, especially the instance you host yourself.

twitter reddit linkedin facebook

About x in ['0'..'9'] and CharInSet

2019-11-05 22:42  anticharinset  coding dagboek delphi  [permalink]

I'm still in the (slow) process of letting go of Delphi 7 and embracing the modern version(s) of Delphi, which to be honest was only possible since there's a community edition (that includes the stand-alone compiler(s)). I was in doubt if I would move over to the WideChar based default string, but since Windows internally switched long ago — and you get emoji-support for free — I thought I should switch also and haven't even tried to override the new default and switch string to be AnsiString just to keep things the old way. It works remarkably well. Any code that assumes the length of the string is also the number of bytes to move around needs to change, but that's a good opportunity to change them over to operations that use encoding support. With PChar and char that also changes mapping (to PWideChar and WideChar respectively) any coding use those just keeps working. Except in code like x in ['0'..'9'] which I apparently use a lot. It works except when compiling it throws this warning:

Warning: W1050 WideChar reduced to byte char in set expressions. Consider using 'CharInSet' function in 'SysUtils' unit.

At first I was baffled. Why is it reduced to a byte char? I know set expressions trigger all kinds of compiler optimizations (that's why I like to use them so much), but has someone been too lazy to make them happen with 16-bit values as well? I guess we're talking assembler jump-lists here, so it probably matters if you can limit them to 256 positions, and 65536 positions would add too much of dead chunks of data into your compiled code... But still. x is WideChar, any '0'-style literals should default to WideChar, shouldn't they? So I regret there was no preference to support code re-use here, and CharInSet which appears to be just a wrapper around the in syntax, strange.

I don't like warnings and hints. I typically avoid them at all cost, treating them as compile errors. It helps to keep your code clean, and avoids trouble down the line. (But if you're really into avoiding trouble down the line, you should do decent static code analysis...) I'm kind of strict on myself that way. So I need to know what's the best way to avoid this warning. In someone else's code I saw x in [WideChar('A')..WideChar('Z')] but that doesn't appear to suppress this warning. So I settled on AnsiChar(x) in ['0'..'9','A'..'F'] which probably calls a Unicode conversion routine, but I don't care enough. Old Delphi understands it, new Delphi no longer throws an error, and as far as I know the compiler optimizations still kick in and I haven't seen any performance loss over code like this. So I can sleep again.

Unless someone throws me a much better alternative and I won't sleep for a week because it feels like I should have known that all along...

twitter reddit linkedin facebook

Electrische automobielen: waar gaat dat naartoe?

2019-06-30 12:54  neoelectro  actueel dagboek politiek  [permalink]

Ik schreef al eens over het verschil tussen de electrische wagen en de zelf-rijdende wagen, en dat de hedendaagse nieuwsschrijver die krabbelt om te kunnen bijblijven dat alles riskeert wel eens dooreen te gooien. Vooral nu ze mogelijk op een wel heel gelijkaardige tijdsspanne zullen ontrollen. Recent echter, verwacht ik nu echt wel heel snel een doorbraak in batterijtechnologie die veel gaat veranderen. Hier en daar zie je wel al iets. Als ze zoiets in massa-productie gaan krijgen gaat dat dan "onverwacht" een grote verandering zijn. Maar niet voor mij. En niet voor de toekomst van organisaties zoals Volkswagen. En Volvo. En niet vergeten Tesla.

Wat wel onverwacht zou zijn is als het zelfs helemaal niet met batterijtechnologie zou zijn. Als ik overloop welke manieren ik ken om elektrisch beweging voort te brengen, dan zijn ze allen magnetisch. Vreemd. Zou dat anders kunnen? Na wat rondsnuffelen vind je wel iets, maar niets wat je op het sperdifferentieel van een luxe sedan zou loslaten. Dus hoop ik van harte dat er slimme mensen zijn die daar toch naar op zoek zijn. Stel dat ze twee materialen vinden, of hetzelfde materiaal, als je twee lagen ervan om elkaar legt en onder stroom zet, dat ze zich in één richting van elkaar wegduwen. Als dat betrouwbaar lukt, dan leg je gewoon een hoop van die rollen concentrisch over elkaar en kan je snel hoge snelheden opwekken. Als het met de virtuele paarden-kracht ook snor zit heb je wel iets dat kan werken. Of deze dan in de wiel-kast moeten of niet, laat ik graag aan de ervaren automobiel-onwerper over.

twitter reddit linkedin facebook

E17: enkele nederige voorstelletjes

2019-05-21 21:42  E17  actueel dagboek politiek  [permalink]

Ik kan het niet laten. Met al dat nieuws over mobiliteit in het nieuws heb ik toch zelf eens de kaart bij de hand genomen en wat lijntjes gezet, met hoe het met wat verbeelding er zou kunnen uit zien. Niet gehinderd door enige kennis van zaken.

→ http://yoy.be/home/ys/E17/E17.html

twitter reddit linkedin facebook

Nog dichter tegen de verkiezingen...

2019-05-21 20:45  vk2019  actueel dagboek politiek  [permalink]

Wat kiezen, wat kiezen? Het is weer tijd om na te denken over wat te kiezen. Je kan denken wat is een druppel water in een oceaan, maar gezien we toch “moeten gaan” als iedereen gewoon even een minimum aan gezond verstand aan de dag legt en een beetje op zoek gaat naar een zinnige keuze, dan komen we wel dichter bij een effectieve toets van de politieke gevoeligheden onder de bevolking. Al was het door de keuze van door wie we ons laten vertegenwoordigen in het wetgevend orgaan.

De gespecialiseerde pers volgen krijg ik hoofdpijn van, en buikpijn eigenlijk ook, als ze door elkaar praten versta ik er toch niets van. Dus zal ik maar weer teruggrijpen naar de methode van eliminatie. De conservatieven zijn me te conservatief. De extremisten zijn me te extreem. Groen heeft me — opnieuw — niet kunnen overtuigen met hun offensieve oppositie. Rood lijkt me nog altijd niet klaar met hun interne problemen, ik blijf in blijde verwachting dat ze zichzelf heruitvinden en naar voor komen met een essentieel pakket aan doordachte oplossingen die voorzichtig maar standvastig naar een groot ideaal toewerkt die goed is voor iedereen, hetzij begrotingsminister, ondernemer of gewone stervelingen zoals wij.

Dan is er een gele partij die niet snapt dat een Duits model in België niet kan werken, alleen al omdat onze deelstaatjes zodanig sterk verschillen in grootte en opbouw. En de ene dag wel fel naar rechts lijken opgeschoven, maar een andere dag erg het centrum willen aanspreken. Mij valt vooral op hoeveel belastinggeld er daar door hun communicatiedienst wordt opgestookt. Wat we niet zien is hoeveel er overblijft voor hun onderzoeksbureau, er zijn kwatongen die beweren dat daar vreemd genoeg hulp van het buitenland is te bespeuren, waar wat daar van aan is weet ik niet.

Dus wat blijft er over? Liberaal. Tja. Ja zeker? Hopelijk doen ze na de resultaten geen ellebogenwerk zoals in Gent. Zou het om aandacht te vestigen op hun sociaal programma zijn dat de voorzitster een bril-montuur gekozen heeft in de lijn van grote socialistische figuren van de late vorige eeuw? Misschien is net rechts van het midden stemmen nog wel een goed antwoord op de verrechtsing en de verzuring van heden ten dage. Het zou goed zijn als er wat meer realisme en gezond verstand worden toegepast. En nuance, dat moet er ook meer zijn.

twitter reddit linkedin facebook

Verkiezingen komen er aan...

2019-05-15 00:06  p201905  actueel dagboek politiek  [permalink]

Het wordt tijd dat ik nog eens een scherm met tekst vul over wat ik vind van de politiek en actualiteit van heden ten dage. Iets minder dan een jaar dacht ik "Over een week zitten we met oorlog." Maar gelukkig had ik ongelijk. Hoewel het er nu weer uit ziet dat het er alsnog van zou kunnen komen. Hoewel, eigenlijk zijn er terzake wel wat verwarrende berichten doorgekomen. Door een grondig onderzoek naar een meeting tussen mensen van het campagne-team van Trump en mensen die onrechtstreeks iets met Rusland te maken hebben, valt op dat de echt uitzinnige verzoeken van de centrale figuur, door de eerste lijn bodes meestal omzichtig benaderd worden, en doorgeschoven naar agenten in tweede lijn. Deze hebben last van ofwel incompetentie, ofwel gezond verstand, ofwel gewoonweg geen tijd want te druk bezig met andere miserie op te lossen. Gevolg is gelukkig dat zo de collectieve mensheid bespaard is gebleven van groter ergs. Maar er vertrekt wel een oorlogsbodem naar het midden oosten. Dat is nog gebeurd. Misschien zijn de nieuwsmakers wat in de war en spreiden ze dat te groot uit. Hopelijk varen ze niet op elkaar in. Intussen gaat het al weer over China hoor ik. En dat Chinese dingen duurder worden voor Amerikanen om aan te kopen. Vreemde manier om de oorlogskas te spijzen, lijkt me. En lastig voor bedrijven als Tesla. Als die al afgewerkte auto's tot in China en Europa krijgt, komt er plots minder geld voor binnen.

Maar genoeg buitenland. Het bleef tot nu toe op een negeerbaar niveau, maar nu mag toch echt wel duidelijk zijn dat het open bloederige gevecht voor uw stem is losgebarsten. Aan de kleurrijke linkerkant wordt als vanouds geprobeerd iets te bereiken met offensieve oppositie. Een bepaalde partij die recent wat success kende wordt traditiegetrouw belaagd met alernatieve interpretaties van hun eigen mededelingen. Een andere partij die recent geen success meer kende doet ook gewoon verder zoals het vorige eeuw ging, misschien volgen ze gewoon wat ze lezen uit de Bijbel. Helemaal aan beide uitersten blaken ze dan weer in vertouwen in het denken te beschikken over de enige echte Waarheid en dat nuance en inschikkelijkheid niet op het politieke forum thuishoren. Vreemd, want daar ben ik nu net naar op zoek. Tevergeefs.

Dus dan denk je, ik open mijn open source HTML-client, zoek een adres van een stem-tester en doorloop de vraagjes. Als de voorspelling daar klopt, dan is het enigzins verrassend welke partij het meest in de lijn van mijn antwoorden ligt, maar viel ik van mijn stoel dat deze het slechts voor 40% deed. Begrijp ik dat juist? Van alle partijen die riskeren de kiesdrempel te halen, ligt er geenenkele grotendeels in lijn met mijn mening over maatschappelijke kwesties. Ik ben nu wel een vreemde vogel, maar zelfs als dit met een fractie van de bevolking het geval zou zijn, dan kunnen we zeker zijn dat het politieke establishment helemaal de trappers kwijt is. Samen met het groeiende ongenoegen en ontevredenheid van voorgenoemde stemgerechtigden, lijkt me toch iets ernstig aan de hand.

Ik wou dat ik er iets aan kon doen. Net zoals de zucht naar rechts van de laatste decennia, zullen we moeten ondergaan en zien waar het ons leidt vrees ik. Voorlopig zie ik me beperkt tot voorzichtige voorspellingen die vaag genoeg blijven zodat ze achteraf nóg blijken te kloppen. Zoals dat de verantwoordelijken voor de regering te doen vallen, niet elektoraal zullen worden beboet. (De regering was toch gevallen, niet?) Of zoals dat de campagnevoering waarschijnlijk opvallend weinig over het milieu zal gaan, onder meer omdat het nu duidelijk is dat het niet meer zal lukken om dat wel te doen en dan in een uitvoeringsplan niets of weinig concreet inzake milieubeleid te hebben. Zijn er eigenlijk provincieraadverkiezingen nu? Ah, daarom dat ik nog niets gehoord heb over de provincies af te schaffen.

twitter reddit linkedin facebook

Tja, de kranten...

2019-03-12 23:27  qoudkranten  actueel dagboek internet politiek weblog  [permalink]

Ocharme de kranten, wat hebben ze het moeilijk. Nog een slachtoffer van het digitale tijdperk? Ik ben het nog niet zo zeker. Je moet je altijd aanpassen aan de tijd van tegenwoordig. En met die tijd van tegenwoordig is iets ernstig aan de hand. Laatst las ik iets in de trand van "internet is geen nuance-machine"... Dat laat weinig aan de verbeelding over. Jammer genoeg klopt dat wel. Als je een omgeving hebt waar extreme meningen meer weerklank vinden, dan loopt het vroeg of laat wel eens fout. Intussen wordt pijnlijk duidelijk dat het ook voor de rest van ons tot gevolgen kan leiden.

Maar wat moeten de kranten dan doen? De formule van een goedkoop gedrukt wegwerp-ding te kopen met de dingen van gisteren op, is goed en wel achterhaald. Het vertalen naar een online-verhaal waar je de titels toont en de mensen laat betalen om verder te lezen, pakt gewoon niet. Niet in een abonnement-verhaal, niet met micro-payments per artikel. En al helemaal niet als je denkt dat je kan meedoen op dit nieuwe platform dat is gegroeid uit openheid, maar geen links naar de specifieke artikels op je website wil...

Soms lijkt het dat ze enkel het kosten-plaatje zien, en niet te ver durven kijken. Als ze durven flemen met meer sensatie-beluste insteek, dan gaat het inhoudelijke snel achteruit en trek je misschien niet het publiek aan dat je eigenlijk wil hebben. Ik denk dat ze net terug naar de essentie van de journalistiek moeten teruggrijpen. Vroeger was een krant het eind-product van een goed geölied team dat elk zijn essentiële taak vervulde, en net zo'n pipelines krijgen het overal in deze moderne tijd zwaar te verduren. Dus ook hier: skip the middle man. Ik weet dat nieuws voortvloeit uit een redactie. Als journalist moet je actief op de hoogte blijven van wat er staat te gebeuren. Moet je weten hoe je de ontwikkelingen kan bevestigd krijgen, waar je meer kan weten over de keerzijde van de medaille. Waar je andere perspectieven kan raadplegen en precies de nodige nuance kan vinden en aanbrengen.

Dit zit allemaal netjes verborgen achter wat wij uiteindelijk te lezen krijgen als consument. Misschien moet dat maar eens veranderen. Ik wil de kwelling en hitte van een redactie wel eens zien afspringen van een informatie-platform waar je meer dan het huidige nieuws te verwerken krijgt. Alles dat leeft bij de mensen of over de telex binnenkomt, moet toch worden gefilterd, gekaderd, bevestigd. Wij zijn niet onnozel. We kunnen dat aan. Meer nog, misschien moet je net de mensen betrekken er in. Lijkt misschien een vreemd voorstel als je ziet wat er doorgaans in de comentaarrubriek binnen komt, maar hier kan je misschien een verdien-model in je voordeel gebruiken. Je laat een gratis ingangs-niveau niet zomaar aanbrengen, maar mensen die bewezen hebben dat ze iets waardevols te bieden hebben luister je wel naar. Of dat waardevols deel uitmaakt van het omzetcijfer is een andere vraag, maar dat is voor een andere keer.

Ik beeld me dus in dat je op een centrale plek alles te zien krijgt. Zelfs al is dat aangetoond een leugen, of nog in afwachting van een bevestiging. Stel dat er iets binnenkomt dat te sterk of te eenzijdig is opgesteld, kan het worden gevlagd. Kan je het toetsen met meer gematigde versies en of die dan niets van de essentie verliezen. Groepeer de ontwikkelingen per oorlogsgebied, ramp of regio en laat de mensen mee beslissen of een bij-verschijnsel een nieuw onderwerp moet worden. Lok de mensen met een lijst van wat ze willen zien, maar hou ze bij met een lijst van dingen die daaraan toevoegen en de nuances die eromtrend spelen, en je kijk op de zaken verruimen.

Vreemd genoeg lijken mij het dingen die allemaal al bestaan. Sites zoals slashdot.org en stackoverflow.com werken al jaren zo. Hoewel ze niet zozeer op een verdienmodel draaien, gaan ze ook niet bepaald om de brede actualiteit. Wel zijn ze van en voor een specifiek publiek die weet waar het om gaat. Misschien dat daarom wel eens naar wikipedia.org wordt verwezen, waar je ook een kleiner specifiek publiek hebt dat over de inhoud waakt terwijl het in theorie wel open staan voor het brede publiek. Van dezelfde mensen is er iets met nieuws, maar ik ga er van uit dat deze niet zo alles-omvattend en doorgezet kan zijn als je zou kunnen verwachten van een redactie met professionele journalisten.

In afwachting van het duidelijk wordt waar ze naartoe willen, blijf ik lekker free-loaden op de RSS feeds die ik kan vinden. Zolang ik de nodige achtergrond kan oppikken van de dingen waar de mensen het over hebben, en ik in de loop van de dag al kan gissen waar het in het avondjournaal over zal gaan, ben ik al tevreden.

Update: Als ik dit lees zitten ze mogelijk ook op een vergelijkbaar spoor...

Update bus: Zelfs internationaal denken ze er aan blijkbaar... En een van de grondleggers van blogs en RSS zegt het...

twitter reddit linkedin facebook

 

Archive... Search...