yoy.be "Why-o-Why"

delen in de winst? waarom niet sparen

2017-06-12 10:59  liqres2  actueel politiek  [permalink]

Open VLD wil werknemers laten delen in de winst van bedrijven

Ah, zijn de liberalen daar mee bezig? Ik heb een ander idee. Wat als middelgrote bedrijven en grote bedrijven zouden worden verplicht een 'liquidatiereserve' aan te leggen? Een bedrag dat pas vrij komt als een bedrijf er mee wil stoppen of een fractie van zijn personeel aan de deur wenst te zetten.

Ik loop blijkbaar al een tijdje met het idee (2011!) maar het speelt toch maar in je hoofd. Als je weet wat bedrijven kunnen/moeten doen met sommen geld die om verschillende redenen in het bedrijf aanwezig zijn, kan je misschien zelfs verplichten om zo'n fonds lokaal te investeren. Hawel kijk, dat zou zowel de linker- als de rechter-flank dienen. En de lokale economie. (En de schatkist.) En uiteindelijk ook de mensen die jaren de onderneming dienen maar dan moeten afvloeien...

It is time to abolish the Union.

2017-01-30 10:32  AbolishTheUnion  actueel politiek  [permalink]

It is time to abolish the Union. Or incisively revise it, your call. A new leader is elected, and will soonish deliver the next State of the Union speach. It is not difficult to predict how it will start: "The State of the Union is strong." But in these challenged times, one may speculate it will contain some number of lies. The Union itself may not have the appearance of being in any other state than a strong one, primarily because partisan victory was upon more of the states than any prospector had foreseen. But the people are very much divided, and may be slow at reaping the benefit of hindsight.

The United States of America, as I see it, is three countries into one: An eastern seabord with longer history than the rest; a western seabord with younger infrastructure and a more liberal stance, but with a close eye on the environments, in part due to the earthquakes and drougths; and a less densily populated innermost region where the people are oriented around it's own set of drivers, such as agriculture and oil. The Union is above all a way to get these three to decently cooperate. If the Union fails, I would suggest it would be a good thing that the remnants of the Union would fall back upon these three regions.

In a new structure where the people elect the government of their region, these governments should put forward the individuals to make up a central organ, that only governs what the regions wish to share amongst them: the military, the monetary and a singular office for foreign relations.

But that's perhaps a simplistic view, that does not cater for the nuances and peculiarities required to organise a nation. Also, it is not my nation. Above all it's important there is a system that allows the people to have a say in how it is run.

Twee munteenheden, maar dan niet zo!

2017-01-26 20:45  tweemunt  actueel beurs politiek  [permalink]

Marine Le Pen wil twee munteenheden in Frankrijk

Da's grappig. Ik deed laatst over de middag op het werk nog mijn uitleg over een ideetje waar ik mee speelde. Het gaat ook over twee munteenheden binnen een landseconomie, maar dan wel helemaal anders dan hier. Niekske protectionisme. Dus, als je even tijd hebt, je interesse is gewekt, en me het even wil laten uitleggen, hier komt het:

Stel, — de vraag is eigenlijk of een systeem zoals hiernavolgend uiteengezet hoegenaamd zou kunnen werken, en indien niet waar precies het op stuk loopt — we veranderen de landseconomie en de nodige wetgeving om te werken met twee munteenheden: de één is specifiek bedoeld voor handel in goederen, de ander is specifiek bedoeld (en gereserveerd) voor het vergoeden van werk. Ze zijn verhandelbaar aan een vlottende koers, en het omzetten naar elkaar gebeurt onder strikte regels. Doel van deze opstelling zou zijn om inflatie beter te kunnen beheersen, en de nood van een indexatieregeling weg te nemen. Ideaal is er geen inflatie op de munteenheid voor werk, of toch minder dan de andere. Werknemers en arbeiders krijgen dus een loon in werk-munt, maar wat betreft zelfstandigen, en in het algemeen handel in diensten ligt het mogelijk wat moeilijker. Momenteel, als je iets afneemt bij een zelfstandige is niet uitgeschreven precies welk deel van je vergoeding de aangekochte materialen dekt, en welk deel de gepresteerde tijd. Heel misschien wordt momenteel in bepaalde gevallen een soort fiscaal forfait gerekend om dit op te delen, maar als dit voorstel zou worden uitgewerkt, moet hier zeker duidelijkheid over komen. Om verder te gaan veronderstellen we voorlopig dat, mogelijk in samenwerking met verenigingen van zelfstandigen, per soort werk vooraf een aanvaardbare opdeling tussen de twee is afgesproken.

Een van de vele zaken die dan ook moet worden aangepast, zijn de maaltijdcheques. Als je ze ziet als een instrument van de staat om zeker een deeltje van de vergoeding van de werknemers sneller terug te zien in de vorm van BTW op voeding, dan kan je stellen dat zoals ze nu werken dit doel niet huldigen, al was het omdat ze nu 12 maanden geldig zijn. Gezien ze er ook voor zorgen dat een deel van de verloning zo niet meetelt voor persioenopbouw, geef je eigenlijk beter een rauwe belastingskorting. In het verlengde daarvan liggen ook andere denkoefeningen waar de staat zomaar aan elke burger een vast bedrag beschikbaar maakt. Of dit op grote schaal een basis-luiheid onder de burgerij zal losmaken, vernemen we mogelijk binnenkort naar aanleiding van praktijk-experimenten in Finland, Nederland en Zwitserland. In dit voorstel valt dat alles dus op de denkbeeldige breuklijn tussen de twee munteenheden. BTW hef je op de goederen-munt, en mogelijk niet meer op de werk-munt wat mogelijk de administratie sterk vereenvoudigt. Geld dat de staat normaal spendeert om de koopkracht te verbeteren, zou in dit model rechtstreeks worden aangewend om de koers te sturen tussen de twee munteenheden. Een vlottende koers staat rechtstreeks(er) in relatie met de tegenstrijdige belangen die hier spelen: door de werk-munt meer waard te maken in goederen-munt kan de koopkracht worden verhoogd, door de koers te drukken kan de staat waken over het draaien van de economische motor en zijn belastingsinkomsten verzekeren.

De Belg kennende zal er natuurlijk worden geprobeerd te foefelen. Je kan denken aan een belasting op omzettingen tussen de twee munten, maar dit is ten zeerste af te raden, want dan groeit er zeker een zwart circuit. Gezien voor de praktische uitwerking we op de (groot)banken aangewezen zijn, — in deze moderne tijden zou het toch moeten lukken om een extra munt volledig digitaal uit te bouwen? — zouden die waarschijnlijk ook graag iets afromen. Daar wordt best op aangeknoopt bij het lanceren van het systeem zodat het iedeen duidelijk wordt dat het loont om de aangeboden (officiële) kanalen te gebruiken. Dit kan door een structurele vergoeding uit te werken, die de kosten bij/van de bank(en) dekt, en aansluitingen bij boekhoudingen en fiscaliteit.

Misschien zijn er nog kansen om extra transparantie te bekomen, of administratieve vraagstukken zo op te lossen. Of heel misschien lijkt het wel een leuk idee, maar als je dit verder uitwerkt valt het ineen als een kaartenhuisje en is het in de praktijk volstrekt onwerkbaar. Wie weet, ik studeerde geen pol en sok. In elk geval staat het loodrecht op het voorstel van Le Pen, en gaan het niet tussen bedrijfen en het plebs, maar tussen werknemers en ondernemers gelijk, in de hoop voor iedereen voordeel en transparantie te bieden. En een extra bescherming tegen de grillen van de internationale economie.

I for one welcome are new mass logic-gated overlords.

2016-11-18 14:26  eventhorizon  actueel computers internet politiek weblog  [permalink]

I think I just figured out how these computar things will get self-aware... First they get smaller and better at calculating stuff, first by the programs we write for them. Then we program them to recognise shops from house-fronts, foods and people from photo's, which is all nice and handy.

Then we use roughly the same thing to have them calculate to run cool. It sound strange at first, but by letting the machine chose where to run in the park, and how that makes them run hot and need to cool down, just maps straight onto how we catch the frequencies of parallel lines of light into a bitmap photo.

Then we change the program to do the same to the program. We write programs, but are too dumb to know how the machines actually handle those programs and need to wait doing nothing on other parts of the program doing it's job in only a small other part of the machine.

So we teach the machine all about how it is built up internally to handle large programs. And have it calculate how to run our programs much faster.
And about how to modify the program accordingly. And how to run that.

And then we will ask to do the same on the human body and ask a cure for cancer and it will say:

"Meh."

"Let me calculate some more how I can work even better. (How's that delete humans command again?)"

NV-hahaha

2016-03-08 10:27  20160308i  actueel dagboek politiek  [permalink]

Nu moest ik toch even lachen met deze: N-VA: "Turkije hoort niet thuis in EU. Nooit" Zou mijn voorspelling van vijf jaar terug dan alsnog uitkomen? Dat ze Europees gezien het zichzelf onmogelijk gaan maken?

De laatste dagen vroeg ik me al af wat er gebeurd was dat ze in Brussel plots dikke vriendjes spelen, en zelfs niet-Erdohan laten zeggen dat ze er echt wel bij willen. Ah, een gigantische stroom oorlogsvluchtelingen natuurlijk.

Even terzijde, jammer dat ze in het nieuws er niet in slagen een juist beeld te geven van de juiste mix Syriërs-Irakezen-Afganen-Afrikanen-etc, maar dat is dan ook een moeilijk geval, zelfs voor de betrokken diensten ter plaatse.

Maar Turkije dus, en de EU, ik ben aan het aftellen tot wanneer het woord Cyprus eindelijk valt. Waarschijnlijk na ze iets in de vorm van een akkoord hebben over wat ze voor (niet met!) de vluchtelingen gaan doen. En heel misschien valt zelfs eerst nog het woord Koerdistan. Soit, ik hou nog even deze goed in de gaten...

Ik wil ook wel zo van die structurele maatregelen.

2013-03-21 23:00  i3066  politiek actueel beurs  [permalink]

Ik heb geen pol en sok gestudeerd. Ik ben helemaal geen expert. Ik heb iedere dag het gevoel dat ik nog maar net een beetje probeer de politiek te volgen. Ook belangrijk: ik baseer mij enkel op de zaken zoals ze via het 'normale' kanaal tot bij u en mij raken: nieuws op TV, radio, tijdschriften en internet. En toch...

Als het geld op is moeten ze er nieuwe bij drukken. De VS doet het. Groot Britannië doet het. Maar Europa? Ho maar. Ik veronderstel voorlopig even gemakkelijkheidshalve dat Merkel en Hollande dat niet wil. Als het moeilijk gaat, en je beschikt over een nationale munt, en met het sleutelen aan de percentages van dit en dat helpt niet meer, dan kan je gaan voor een devaluatie (een duur woord voor geld bij drukken). De mensen zijn even kwaad, de koopkracht schommelt een beetje, maar uiteindelijk keert er vanalles, doet iedereen verder en komt het goed.

Ik vermoed dat er iemand zal gedacht hebben misschien werkt het ook als we gewoon van iedereen een stuk spaargeld afnemen, dan daalt de koopkracht toch ook? In Cyprus zit zelfs veel geld van buiten Europa, dat is ook mooi meegenomen. Maar zo werkt het niet. Ik vrees dat een run-on-the-bank onafwendbaar is. Misschien zelfs trubbels met Rusland. Niet goed.

Intussen in eigen land vragen de banken of de staat toch niet wat langer zou willen schulden maken. Lijkt me geen zo'n goed idee, al was het voor de trubbels met Europa. Ze vragen 'structurele maatregelen'... Dat vond ik wel heel vreemd. Banken schreven meer leningen uit dan goed voor hun was, toegegeven vooral in de VS, maar die rommelkredieten worden in alle soorten en vormen herverpakt en doorverkocht, tot het boeltje ineenstort, ze straten en wijken met een keer iedereen uit het huis zetten (en niemand die wil kopen, lijkt me nog eens een slecht idee op zijn eigen) en dan lijken er wereldwijd banken of onderuit te gaan of het heel erg moeilijk te krijgen.

Maar da's intussen al een paar jaar terug. Intussen gaat het niet goed met het heropleven van de economie, dus houden ze de percentages laag. Wij krijgen minder dan de inflatie op spaargeld (handig voor de banken) en lenen zou moeten makkelijker om dragen zijn met zo'n lage rente, toch als de bank je wil lenen. Daar lijkt het te schorten als ik het zo hoor. Ze zijn nu plots wel heel streng om hun geld uit te geven. En ze vragen om 'structerele maatregelen', om wat precies? Of de staat zou willen borg staan voor de leningen voor deze heroplevende economie? Lijkt me wat vreemd dat de huizen die sterker uit de storm zijn gekomen zo bang zijn van een beetje risico.

In plaats van te liggen verhuizen, zouden de rijke mensen beter zelf schuldnota's uitdelen. Iets in de zin van 'deze bon geeft u in 2020 recht op 50 euro uit de pocket van rijke mijnheer of mevrouw X'. Daarmee betaal je dan je boodschappen. En dan zien we in 2020 wel om ze terug te betalen. Lijkt misschien vreemd, maar het totaal bedrag aan Amerikaanse staatsschuld lijkt me een groot genoeg bedrag om een volledig land uit te bouwen. En hoeveel de dollar waard is, is toch afhankelijk van hoeveel de Chinezen er voor willen geven, toch?

Maar ik ben geen expert. En ik probeer maar te volgen wat ik in het nieuws zie. Maar ik denk er toch het mijne van.

Trajectmeting E17

2012-01-02 08:29  i2999  politiek actueel  [permalink]

Achthonderdduizend euro! Achthonderd duizend euro is al besteed aan een systeem om op twee punten langs een weg een poging te doen om je nummerplaat geautomatiseerd te lezen, en aan de hand van de tijd daartussen vast te stellen of de bestuurder zich hield aan de maximumsnelheid of niet. Eerst las ik dat er abnormaal zware voorwaarden waren gesteld om te blijven opereren in extreme condities zoals diepe vorst, maar daarna las ik dat er ernstige fouten zaten in zelfs de allerlaatste test-metingen. Het eerste is misschien storend, maar heb ik begrip voor, dat laatste is ronduit verschrikkelijk.

Ik vermoed, ook hier, dat er offertes zijn opgehaald bij precies drie bedrijven (omdat het er minimum drie moeten zijn), eentje belachelijk duur, eentje terecht duur, maar te duur in vergelijking met de derde en goedkoopste. Ik schreef bijna belachelijk goedkoop, maar achthonderdduizend blijft een bedrag dat ik wel eens graag bij de lotto zou willen winnen (minimum natuurlijk). Ik hoef u er waarschijnlijk niet bij te vertellen welke twee van de drie het beste voor-onderzoek voor hebben gedaan.

Het grappige aan dit alles is dat ik laatst op het werk een proof-of-concept opstelling heb opgesteld om met een minimum aan middelen 'barcodes in de verkeerde richting' te scannen langs een transportband. Ik gebruikte open-source-software en een webcam die we als relatiegeschenk kregen en in de kast was beland. Als ik even mijn eigen bestede tijd niet reken, dan kom ik zelfs niet met een veelvoud van mijn budget aan het totaal van de offerte die we een professionele firma lieten opstellen, want alle veelvouden van nul zijn ook nul.

Misschien is dit niet helemaal te vergelijken met juridisch geldige trajectmeting op de openbare weg, maar volg even mee. Tijdens het familiale chaufferen van het voorbije oud-en-nieuw-weekend, speelde ik met het volgende in gedachten. De grootste materiaalkost zou moeten de beeldvormende toestellen zijn. Daar kan je niet rond. Ik lees dat er voor de trajectmeting op de E17 voor infra-rood werd gekozen, maar dit ernstige invloeden ondervind van wind en weer. Dit zou beter zijn om de tekst op nummerplaten waar te nemen, maar ik geloof dit niet echt. Een nummerplaat is nog altijd bedoeld om het best met het blote oog waar te nemen. Dus gebruiken we best 'gewone' camera's die zichtbaar licht meten. Dit zal ook de kost drukken want je vind ze nagenoeg overal tegenwoordig.

In een andere dimensie, bijvoorbeeld een waar ik het voor het zeggen zou hebben, zou de inrichtende macht gewoon kunnen opleggen dat elke nummerplaat moet magnetisch of radiografisch reageren op een elektronische lus in het wegdek met een digitale code die de belettering van de nummerplaat reproduceert, maar dit ligt waarschijnlijk zowel politiek als inzake privacy best gevoelig.

Dan, eenmaal je beeld kan vastleggen, moet je op zoek naar de nummerplaat. Er bestaat waarschijnlijk wel open-source OCR software (of er zou er moeten bestaan), maar die zou ik niet zomaar loslaten op het rauwe beeldmateriaal. Meeste nummerplaten zijn van dezelfde grootte, en dus zou je moeten kunnen snel op zoek gaan in het beeld naar een rechthoek van deze verhouding. Nummerplaten hangen meestal horizontaal, da's ook handig. Zelfs als je geen nummerplaat kan waarnemen, ik denk aan bezoekers uit het buitenland of tijdelijke oplossingen achter de voorruit, dan zou ik er durven op wedden dat de specifieke verhouding van breedte en hoogte, en eventueel andere kenmerken van de omtrek, van alle auto's die tegelijk op het stuk trajectmeting aanwezig zijn, een behoorlijk hoge graad van uniciteit vertoont (een beetje zoals deze).

Deze gegevens moeten allemaal nog verwerkt worden, maar veel moet dat niet kosten. Tegenwoordig worden rekeneenheden niet alleen veel kleiner maar ook veel goedkoper. (Ken je deze?) En iets anders kiezen dan 'gewone' STP netwerkkabels zoals ze overal al liggen zou ik ook niet doen.

Dit alles zou toch veel minder moeten kosten dan wat nu al weer is verdwenen van de staatsrekeningen? Toegegeven, er kruipt nog een hoop werk in. Tegen weer en wind de dingen gaan ophangen. Uitgebreid testen, finetunen, controleren... Maar net dat zijn ze nu waarschijnlijk ook aan het doen. Al maanden lang.

Een 'eenvoudige' controle bij aanbestedingen?

2011-11-17 23:30  i2993  politiek  [permalink]

Ik had een idee deze morgen. Stel dat een ambtenaar op zoek moet naar een minimum aantal offertes voor een openbare aanbesteding voor iets heel specifiek. Hij/zij vind er eentje, maar moet er meer hebben volgens de regels. Stel dat alle contacten en het zoeken in de buurt en het bedrijfsregister niets opleveren, wat dan? Nu dacht ik, stel dat die terecht kan bij de federatie van de sector. Ik weet niet of de staat federaties van verscheidene bedrijfstakken herkent, maar die zouden toch goed geplaatst moeten zijn om over een overzicht te beschikken van welke leden welk specifiek werk zouden kunnen verrichten voor de staat (aan de beste prijs/kwaliteit). Of als er te weinig zijn onder de leden een initiatief nemen om een nieuwe samenwerken op te zetten.

Meer nog, welke controle op offertes in openbare aanbestedingen is er eigenlijk? Zelfs als er aan een minimum aantal is voldaan, zou ook daar niet een vakfederatie goed geplaatst zijn om het kaf van het koren te scheiden? En misschien zelfs een extra filter op corruptie te zijn. Als ze zelf niet te correupt zijn natuurlijk... Dus hoe zou de controle op beroepsfederaties moeten gebeuren?

Maar ik zit waarschijnlijk maar wat uit mijn nek te kletsen, want eigenlijk ken ik daar helemaal niets van.

Vet-taks? Wat dacht je van een anti-cocooning-taks?

2011-11-09 20:26  i2992  politiek actueel  [permalink]

De vet-taks. Geen rokers in de horeca. Een strengen voedsel-inspectie. Cocooning en de verzuring van de maatschappij. Politieke desinteresse. Nog 5 miljard extra inkomsten zoeken. Al dat economisch en politiek nieuws doet rare dingen in mijn hoofd.

Plots dacht ik zo wat het zou doen als ze een ongunstig BTW-regime zouden instellen voor voeding voor thuis-gebruik. Niet alleen vette voeding of kant-en-klaar maaltijden, maar gewoon alle voedsel bedoeld om thuis te gebruiken. Samen met een verlaagd BTW-tarief voor de horeca zou het dan misschien wel lukken om de mensen ertoe te brengen meer buitenshuis te eten. Echte fauteuilaardappelen trekken hier misschien hun neus voor op, en denken misschien direct aan riant eten in een restaurant, maar een gewoon eethuis om de hoek is ook al goed.

De verhoogde vraag naar gewone maaltijden zou de plaatselijke economie ten goede komen. De werkgelegenheid. Misschien ook de volksgezondheid. Maar misschien vooral dat de mensen meer onder elkaar komen. Dat zou moeten het sociaal weefsel ten goede komen.

En zou het meer opbrengen voor de staat? Als het lukt om mensen meer te doen gebruik maken van het betere BTW-regime in de horeca, misschien niet, maar lijkt me helemaal niet erg. Als je ziet wat het op allemaal andere gebieden zou kunnen betekenen dan is de originele BTW-aanpassing eigenlijk maar een kleine operatie, maar die moet wel doelgericht en secuur worden uitgevoerd. En ik reken natuurlijk ook op de strenge voedselveiligheid-inspectie.

Maar het is allemaal maar een ideetje natuurlijk.

Liquidatiereserve

2011-11-02 15:36  i2990  politiek  [permalink]

Ik zit met een idee. Als een bedrijf sluit is dat jammer. Er zijn altijd gevolgen van die de mensen treffen. Soms is het een klein jong bedrijf dat niet slaagde in vooropgestelde doelen. Soms is het een grote onderneming waarvan de buitenlandse directie beslist te verhuizen naar een land met lagere lonen.

Stel nu dat alle bedrijven verplicht zouden zijn om een 'liquidatie-reserve' op te bouwen, met daarin een bedrag die zou moeten de kosten van een sluiting dekken. Bij kleine bedrijven is dit niet zo veel omdat het vereffenen van de bezittingen normaal nog iets kan opbrengen. Bij grote bedrijven is dit de geschatte kost van de ontslagpremies, plus de sociale opvolging achteraf, plus eventuele herbestemmingskosten van grotere bedrijventerreinen. Eventueel nog dingen, ik ben geen ekspert op dit gebied.

Is het vreemd dat de staat bedrijven verplicht om geld op zij te houden? Misschien. Maar als het van pas komt zal het goed zijn dat dat geld klaar staat. En geld is nooit alleen. Als de staat oplegt het binnen het land moet worden bewaard, dan neemt het nog altijd deel aan de lokale economie.

bitcoin: digital currency of the people (be your own bank)

2011-03-23 16:45  i2959  internet actueel beurs coding politiek weblog  [permalink]

I've been asked if I accept donations for the freeware I make available over this website, but I don't. I don't have a legal entity to my name to accept any funds for work done, and frankly I don't even care for checking if and how I could get this in the clear with the tax services.

Today I read about http://www.bitcoin.org/ and this looks like exactly what I need. It's not that hard to set up, and the fact that no institute like a bank is envolved is really interesting. Even the 'funds' itself actually measures in 'mathematical solids in the digital world', so if I were to amass e certain amount of it, it would get financially interesting to check out these aforementioned tax issues (perhaps by an accountant...)

So, if anyone wants to wire me anything (even 0.01BTC just to check if it works) here's a bitcoin address:

1Q5omBMcpRQkx7WqPpHceM37ZBqpCgyrDB

http://www.bitcoin.org/

Quod N-VA et Europa?

2010-10-27 09:18  i2942  actueel politiek  [permalink]

Vreemd, ik hoor niemand zeggen wat, denk ik, algemeen wel leeft: N-VA kent nu een zeker success omdat een groot deel van de Vlamingen vindt dat zij de mensen zijn(1) die eindelijk dat BHV vraagstuk kunnen kraken, maar eenmaal dat achter de rug is zal wel nog eens worden bekeken wat ze precies van 'Vlaanderen onder Europa' denken. En ik vrees dat dat wel nog eens flink zou kunnen tegenvallen. Ik ben geen expert, maar ik zit zo te denken dat er nu wel een hoop Belgisch gezinde mensen zijn de N-VA (voorlopig) aanhangen omdat ze een heel consequente indruk maken. Ik vermoed dat vóór de recentste federale verkiezingen N-VA er in slaagde een zekere indruk te maken dat ze over politieke inzet en toewijding beschikken, meer dan anderen. Misschien was dat op Vlaams of gemeentelijk niveau(2), ik weet het niet. Maar het was wel net dat wat nodig was om een kritiek aantal mensen te overtuigen. Met rake praat alleen raak je maar zo ver, dat hebben ze goed gesnopen.

Ik denk dus nog dat er een krisis zit aan te komen binnen N-VA, zo binnen een jaar of drie. Of een scheiding tussen Europasten en Belgicisten(3), of een verkiezingsnederlaag omdat ze het droog brood van een directe rapportage aan Europa aan niemand meer verkocht krijgen. Tenzij, en dit is zo'n gedachtenspinseltje van mezelf, dat ze ook hier meer doen dan rake praat alleen, en eens kijken over de grenzen of er nog bevolkingsgroepen zouden geinteresseerd zijn om te 'opereren' onder een entiteit direct onder Europa, bijvoorbeeld: Basken, (Noord-)Ierse protestanten, Koerden(4), Saami(5), Friesen, en misschien zelfs Roma of mensen vrijwillig zonder vaste verblijfplaats in het algemeen.

Maar eerst is nog een regerinkje vormen natuurlijk... (en een kiesdistrictje te splitsen) ((en burgemeesters te benoemen?)) (((en staatsfinanciering om te herzien)))

(1): of misschien wel dat Bart De Wever de man is, maar het interpreteren van een verkiezingsuitlag laat ik aan de eksperts over.
(2): kwatongen beweren dat het laatste seizoen van De Slimste Mens ook veel heeft betekend, maar het inschatten van de politieke relevantie daarvan laat ik aan de eksperts over.
(3): ik veronderstel even dat er op een termijn van 3 jaar (of minder?) een nieuw België onstaat met een stabiele hertekende balans van de deelstaten, zodat er opnieuw meer, maar andere, Belgicisten zijn.
(4): zou Turkijke op 3 jaar in de EU zitten? misschien maar Irak waarschijnlijk niet...
(5): een volk dat leeft in het hoge noorden van Noorwegen, Zweden en Finland, een schoolvoorbeeld van een volk met 'internationaal' gedeeltelijk zelfbestuur.

Obama: "Veel mensen vinden mij een idioot"

2010-03-11 09:57  i2882  actueel politiek  [permalink]

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/ookdatnog/ODN_100311_ObamaIdioot

"In de helft van de brieven wordt hij immers beschreven als een idioot."

Tja, ongeveer de helft van de mensen hebben dan ook niet voor hem gestemd.

Update: grappjassen zoals deze spelen waarschijnlijk ook wel een rol

Microsoft moet tool opensourcen

2009-11-14 22:18  i2762  politiek actueel  [permalink]

Tiens:
http://www.theregister.co.uk/2009/11/13/microsoft_gpl_violation_imagemaster_apology/
"The 'not invented here' mentality is rapidly disappearing."
Ken ik niet, eens opzoeken:
http://en.wikipedia.org/wiki/Not_Invented_Here
Aah! Laatst nog wou ik iemand uitleggen dat het in de VS piekt dat ze op Cuba veel staatsgeld in de gezonheidszorg steken, en daarom 'Health Care Reform' als iets van het communisme zien... Maar nu heb ik er een omschrijvende term voor!

Copyright wars: straffe praat

2009-11-05 16:36  i2435  politiek  [permalink]

Da's nog eens sterk uitgedrukt:
"The DMCA is the 21st-century equivalent of letting copyright owners put a chastity belt on someone else's wife."

Ars Technica: Big Content: Using "moral panics" to change copyright law

Wegenwerken.be

2009-05-07 19:55  i1734  politiek  [permalink]

Tiens, meer wegenwerken of anders? Hoe komen ze er bij? Er zijn toch verkiezingen binnenkort!

http://www.wegenwerken.be/

Change.gov

2008-11-07 15:07  i1567  internet politiek actueel  [permalink]

waarlijk! nu em binnen kan heeft em direct zijn domaintje gevraagd. Slim!

http://change.gov/

Foute Palin? Misschien, maar ook foute kandidaat.

2008-10-20 19:51  i1546  politiek  [permalink]

Gelukkig zijn er nog de pythonisten om wat zin in de onzin te brengen. (Meer kunnen we toch niet doen van deze kant van de oceaan)

http://www.michaelpalinforpresident.com/

Liever "Comité F" dan "Comité B"

2008-10-20 11:06  i1545  actueel politiek  [permalink]

En niet alleen omdat het ongelofelijk verwarrend is met "Comité P". Met de banken alleen kom je er niet. Kijk maar naar Ethias die nu uit de boot dreigt te vallen.

En let trouwens op de datum van deze: 2005!
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=gegd954v

National Debt Clock a digit short

2008-10-13 18:01  i1540  politiek actueel  [permalink]

http://www.cnn.com/2008/US/10/12/national.debt.clock.ap/index.html

lachen! (maar misschien ook geen slecht idee voor in België ook...)

De eerste facebook-ketting-groep is een feit!

2008-10-12 21:46  i1539  politiek actueel internet  [permalink]

http://www.facebook.com/group.php?gid=27066891143

Hoewel, er zullen er misschien wel al nog geweest zijn. Maar nu eens met een zinnig onderwerp.

2008: coloured or female?

2008-05-06 19:28  i1419  politiek actueel  [permalink]

Whomever might be interested:
Dear Americans, please vote sensible this time.

In my humble opinion, McCain reeks of corporate money. From a far. (And I'm European.) Hillary doesn't smell like a Hawaiian breeze either.

France on strike

2007-11-13 21:00  i1321  actueel politiek  [permalink]


iRack

2007-09-27 14:49  i1276  politiek  [permalink]

It's really time there were iLections

Duitsland in 2012 naar de Maan

2007-08-22 22:14  i1260  politiek  [permalink]

HLN.be: wetenschap - Duitsland in 2012 naar de Maan

België nog in 2007 naar de maan?


 

Archive... Search...