yoy.be "Why-o-Why"

2019 ...

januari (3) februari (1) maart (3) april (3) mei (3) juni (1) juli (2) augustus (1) september (1) oktober (2) november (1) december

Verkiezingen komen er aan...

2019-05-15 00:06  p201905  actueel dagboek politiek  [permalink]

Het wordt tijd dat ik nog eens een scherm met tekst vul over wat ik vind van de politiek en actualiteit van heden ten dage. Iets minder dan een jaar dacht ik "Over een week zitten we met oorlog." Maar gelukkig had ik ongelijk. Hoewel het er nu weer uit ziet dat het er alsnog van zou kunnen komen. Hoewel, eigenlijk zijn er terzake wel wat verwarrende berichten doorgekomen. Door een grondig onderzoek naar een meeting tussen mensen van het campagne-team van Trump en mensen die onrechtstreeks iets met Rusland te maken hebben, valt op dat de echt uitzinnige verzoeken van de centrale figuur, door de eerste lijn bodes meestal omzichtig benaderd worden, en doorgeschoven naar agenten in tweede lijn. Deze hebben last van ofwel incompetentie, ofwel gezond verstand, ofwel gewoonweg geen tijd want te druk bezig met andere miserie op te lossen. Gevolg is gelukkig dat zo de collectieve mensheid bespaard is gebleven van groter ergs. Maar er vertrekt wel een oorlogsbodem naar het midden oosten. Dat is nog gebeurd. Misschien zijn de nieuwsmakers wat in de war en spreiden ze dat te groot uit. Hopelijk varen ze niet op elkaar in. Intussen gaat het al weer over China hoor ik. En dat Chinese dingen duurder worden voor Amerikanen om aan te kopen. Vreemde manier om de oorlogskas te spijzen, lijkt me. En lastig voor bedrijven als Tesla. Als die al afgewerkte auto's tot in China en Europa krijgt, komt er plots minder geld voor binnen.

Maar genoeg buitenland. Het bleef tot nu toe op een negeerbaar niveau, maar nu mag toch echt wel duidelijk zijn dat het open bloederige gevecht voor uw stem is losgebarsten. Aan de kleurrijke linkerkant wordt als vanouds geprobeerd iets te bereiken met offensieve oppositie. Een bepaalde partij die recent wat success kende wordt traditiegetrouw belaagd met alernatieve interpretaties van hun eigen mededelingen. Een andere partij die recent geen success meer kende doet ook gewoon verder zoals het vorige eeuw ging, misschien volgen ze gewoon wat ze lezen uit de Bijbel. Helemaal aan beide uitersten blaken ze dan weer in vertouwen in het denken te beschikken over de enige echte Waarheid en dat nuance en inschikkelijkheid niet op het politieke forum thuishoren. Vreemd, want daar ben ik nu net naar op zoek. Tevergeefs.

Dus dan denk je, ik open mijn open source HTML-client, zoek een adres van een stem-tester en doorloop de vraagjes. Als de voorspelling daar klopt, dan is het enigzins verrassend welke partij het meest in de lijn van mijn antwoorden ligt, maar viel ik van mijn stoel dat deze het slechts voor 40% deed. Begrijp ik dat juist? Van alle partijen die riskeren de kiesdrempel te halen, ligt er geenenkele grotendeels in lijn met mijn mening over maatschappelijke kwesties. Ik ben nu wel een vreemde vogel, maar zelfs als dit met een fractie van de bevolking het geval zou zijn, dan kunnen we zeker zijn dat het politieke establishment helemaal de trappers kwijt is. Samen met het groeiende ongenoegen en ontevredenheid van voorgenoemde stemgerechtigden, lijkt me toch iets ernstig aan de hand.

Ik wou dat ik er iets aan kon doen. Net zoals de zucht naar rechts van de laatste decennia, zullen we moeten ondergaan en zien waar het ons leidt vrees ik. Voorlopig zie ik me beperkt tot voorzichtige voorspellingen die vaag genoeg blijven zodat ze achteraf nóg blijken te kloppen. Zoals dat de verantwoordelijken voor de regering te doen vallen, niet elektoraal zullen worden beboet. (De regering was toch gevallen, niet?) Of zoals dat de campagnevoering waarschijnlijk opvallend weinig over het milieu zal gaan, onder meer omdat het nu duidelijk is dat het niet meer zal lukken om dat wel te doen en dan in een uitvoeringsplan niets of weinig concreet inzake milieubeleid te hebben. Zijn er eigenlijk provincieraadverkiezingen nu? Ah, daarom dat ik nog niets gehoord heb over de provincies af te schaffen.

twitter reddit linkedin facebook

Nog dichter tegen de verkiezingen...

2019-05-21 20:45  vk2019  actueel dagboek politiek  [permalink]

Wat kiezen, wat kiezen? Het is weer tijd om na te denken over wat te kiezen. Je kan denken wat is een druppel water in een oceaan, maar gezien we toch “moeten gaan” als iedereen gewoon even een minimum aan gezond verstand aan de dag legt en een beetje op zoek gaat naar een zinnige keuze, dan komen we wel dichter bij een effectieve toets van de politieke gevoeligheden onder de bevolking. Al was het door de keuze van door wie we ons laten vertegenwoordigen in het wetgevend orgaan.

De gespecialiseerde pers volgen krijg ik hoofdpijn van, en buikpijn eigenlijk ook, als ze door elkaar praten versta ik er toch niets van. Dus zal ik maar weer teruggrijpen naar de methode van eliminatie. De conservatieven zijn me te conservatief. De extremisten zijn me te extreem. Groen heeft me — opnieuw — niet kunnen overtuigen met hun offensieve oppositie. Rood lijkt me nog altijd niet klaar met hun interne problemen, ik blijf in blijde verwachting dat ze zichzelf heruitvinden en naar voor komen met een essentieel pakket aan doordachte oplossingen die voorzichtig maar standvastig naar een groot ideaal toewerkt die goed is voor iedereen, hetzij begrotingsminister, ondernemer of gewone stervelingen zoals wij.

Dan is er een gele partij die niet snapt dat een Duits model in België niet kan werken, alleen al omdat onze deelstaatjes zodanig sterk verschillen in grootte en opbouw. En de ene dag wel fel naar rechts lijken opgeschoven, maar een andere dag erg het centrum willen aanspreken. Mij valt vooral op hoeveel belastinggeld er daar door hun communicatiedienst wordt opgestookt. Wat we niet zien is hoeveel er overblijft voor hun onderzoeksbureau, er zijn kwatongen die beweren dat daar vreemd genoeg hulp van het buitenland is te bespeuren, waar wat daar van aan is weet ik niet.

Dus wat blijft er over? Liberaal. Tja. Ja zeker? Hopelijk doen ze na de resultaten geen ellebogenwerk zoals in Gent. Zou het om aandacht te vestigen op hun sociaal programma zijn dat de voorzitster een bril-montuur gekozen heeft in de lijn van grote socialistische figuren van de late vorige eeuw? Misschien is net rechts van het midden stemmen nog wel een goed antwoord op de verrechtsing en de verzuring van heden ten dage. Het zou goed zijn als er wat meer realisme en gezond verstand worden toegepast. En nuance, dat moet er ook meer zijn.

twitter reddit linkedin facebook

E17: enkele nederige voorstelletjes

2019-05-21 21:42  E17  actueel dagboek politiek  [permalink]

Ik kan het niet laten. Met al dat nieuws over mobiliteit in het nieuws heb ik toch zelf eens de kaart bij de hand genomen en wat lijntjes gezet, met hoe het met wat verbeelding er zou kunnen uit zien. Niet gehinderd door enige kennis van zaken.

→ http://yoy.be/home/ys/E17/E17.html

twitter reddit linkedin facebook