yoy.be "Why-o-Why"

Vet-taks? Wat dacht je van een anti-cocooning-taks?

2011-11-09 20:26  i2992  politiek actueel  [permalink]

De vet-taks. Geen rokers in de horeca. Een strengen voedsel-inspectie. Cocooning en de verzuring van de maatschappij. Politieke desinteresse. Nog 5 miljard extra inkomsten zoeken. Al dat economisch en politiek nieuws doet rare dingen in mijn hoofd.

Plots dacht ik zo wat het zou doen als ze een ongunstig BTW-regime zouden instellen voor voeding voor thuis-gebruik. Niet alleen vette voeding of kant-en-klaar maaltijden, maar gewoon alle voedsel bedoeld om thuis te gebruiken. Samen met een verlaagd BTW-tarief voor de horeca zou het dan misschien wel lukken om de mensen ertoe te brengen meer buitenshuis te eten. Echte fauteuilaardappelen trekken hier misschien hun neus voor op, en denken misschien direct aan riant eten in een restaurant, maar een gewoon eethuis om de hoek is ook al goed.

De verhoogde vraag naar gewone maaltijden zou de plaatselijke economie ten goede komen. De werkgelegenheid. Misschien ook de volksgezondheid. Maar misschien vooral dat de mensen meer onder elkaar komen. Dat zou moeten het sociaal weefsel ten goede komen.

En zou het meer opbrengen voor de staat? Als het lukt om mensen meer te doen gebruik maken van het betere BTW-regime in de horeca, misschien niet, maar lijkt me helemaal niet erg. Als je ziet wat het op allemaal andere gebieden zou kunnen betekenen dan is de originele BTW-aanpassing eigenlijk maar een kleine operatie, maar die moet wel doelgericht en secuur worden uitgevoerd. En ik reken natuurlijk ook op de strenge voedselveiligheid-inspectie.

Maar het is allemaal maar een ideetje natuurlijk.

twitter reddit linkedin facebook