yoy.be "Why-o-Why"

Quod N-VA et Europa?

2010-10-27 09:18  i2942  actueel politiek  [permalink]

Vreemd, ik hoor niemand zeggen wat, denk ik, algemeen wel leeft: N-VA kent nu een zeker success omdat een groot deel van de Vlamingen vindt dat zij de mensen zijn(1) die eindelijk dat BHV vraagstuk kunnen kraken, maar eenmaal dat achter de rug is zal wel nog eens worden bekeken wat ze precies van 'Vlaanderen onder Europa' denken. En ik vrees dat dat wel nog eens flink zou kunnen tegenvallen. Ik ben geen expert, maar ik zit zo te denken dat er nu wel een hoop Belgisch gezinde mensen zijn de N-VA (voorlopig) aanhangen omdat ze een heel consequente indruk maken. Ik vermoed dat vóór de recentste federale verkiezingen N-VA er in slaagde een zekere indruk te maken dat ze over politieke inzet en toewijding beschikken, meer dan anderen. Misschien was dat op Vlaams of gemeentelijk niveau(2), ik weet het niet. Maar het was wel net dat wat nodig was om een kritiek aantal mensen te overtuigen. Met rake praat alleen raak je maar zo ver, dat hebben ze goed gesnopen.

Ik denk dus nog dat er een krisis zit aan te komen binnen N-VA, zo binnen een jaar of drie. Of een scheiding tussen Europasten en Belgicisten(3), of een verkiezingsnederlaag omdat ze het droog brood van een directe rapportage aan Europa aan niemand meer verkocht krijgen. Tenzij, en dit is zo'n gedachtenspinseltje van mezelf, dat ze ook hier meer doen dan rake praat alleen, en eens kijken over de grenzen of er nog bevolkingsgroepen zouden geinteresseerd zijn om te 'opereren' onder een entiteit direct onder Europa, bijvoorbeeld: Basken, (Noord-)Ierse protestanten, Koerden(4), Saami(5), Friesen, en misschien zelfs Roma of mensen vrijwillig zonder vaste verblijfplaats in het algemeen.

Maar eerst is nog een regerinkje vormen natuurlijk... (en een kiesdistrictje te splitsen) ((en burgemeesters te benoemen?)) (((en staatsfinanciering om te herzien)))

(1): of misschien wel dat Bart De Wever de man is, maar het interpreteren van een verkiezingsuitlag laat ik aan de eksperts over.
(2): kwatongen beweren dat het laatste seizoen van De Slimste Mens ook veel heeft betekend, maar het inschatten van de politieke relevantie daarvan laat ik aan de eksperts over.
(3): ik veronderstel even dat er op een termijn van 3 jaar (of minder?) een nieuw België onstaat met een stabiele hertekende balans van de deelstaten, zodat er opnieuw meer, maar andere, Belgicisten zijn.
(4): zou Turkijke op 3 jaar in de EU zitten? misschien maar Irak waarschijnlijk niet...
(5): een volk dat leeft in het hoge noorden van Noorwegen, Zweden en Finland, een schoolvoorbeeld van een volk met 'internationaal' gedeeltelijk zelfbestuur.

twitter reddit linkedin facebook