2012 ...
januari (3) februari (5) maart april (6) mei (2) juni (1) juli (2) augustus september (5) oktober (1) november (2) december
2012-06-26 17:49 i3026 [permalink]
Beste heer Haex uit Leuven. Ik las uw lezersbrief in Humo 3747 "Digitale televisie zonder Digi-@#&" en ben honderd procent akkoord. Mocht het mogelijk zijn geweest, was ik tweehonderd procent akkoord. Echter maak ik me ernstige zorgen. Telenet heeft sinds het ontstaan al een moeilijk traject afgelegd met het ingaan op massaal protest van zijn gebruikersgemeenschap (hieruit is www.tik.be ontstaan). De enkele keren waar ze hun handelen hebben gewijzigd was waar toch nog een ingrijpen van staatswege kon worden doorgedukt (via het BIPT), of waar de concurrentiedruk toch te groot werd (ikzelf schakelde een tijd terug over op ADSL, ging van 40 euro per maand naar 7 en van 5Mbps naar 6Mpbs).
Nu gaan ze blijkbaar zonder scrupules zo ver om dat onmogelijk te maken voor ze verder ondernemen. Een gekend voorbeeld is www.indi.be, dat in alle kalmte bedrijfsmatig werd ingelijfd in plaats van een procedure op te starten om zich te verzekeren van het alleenrecht om aan TCP/IP te doen over het kabelnetwerk. (Ik heb een vermoeden dat als ze dit toch hadden doorgezet, het zou blijken dat de grondslag van dit alleenrecht ongrondwettelijk zou blijken, maar dat hebben ze dan weer mooi vermeden.) Recent blijkt dat ze ook al goed op voorhand een greep hebben op de opbouw van digitale televisie in ons land. Zoals u zegt is het DVB signaal beschikbaar op het kabel-netwerk, maar blijkbaar eigenen ze zich het recht toe om af te wijken van de Europese standaard en encoderen ze alle kanalen. Ik heb ook vernomen dat ze in het basis-protocol een afwijking hebben voorzien. Mogelijk is hierdoor de automatische herkenning uitgeschakeld, gelukkig kon u ons herinneren dat we dit kunnen omzeilen. Echter was ik nog niet in staat om dit zelf na te gaan, ik kijk nog altijd analoog.
Er zijn voorzichtige pogingen in het politiek landschap om hier iets aan te doen, maar, zo luidt het, met het aanbod van Belgacom, Mobistar en TV-Vlaanderen is er concurrentie op de markt inzake digitale televisie. Ik neem aan dat daarmee voor enige verwarring en vertraging kan worden gezorgd zodat Telenet uit de problemen blijft, hoewel het probleem voor ons nog altijd blijft dat de alternatieve oplossingen niet technologisch gelijkwaardig zijn. Televisie streamen over ADSL is niet hetzelfde als een DVB-C signaal ontvangen, en een satelietschotel ophangen doe ik ook liever niet. Kortom: er is geen concurrentie aan DVB-C mogelijk in Vlaanderen/België. Daarom is er sprake van om Telenet vriendelijk te vragen om hun kabel-netwerk open te stellen voor andere bedrijven, maar als ik de vakpers daarover probeer te raadplegen dan lijkt het meer op een expeditie om de preciese diepte van het Belgisch politiek moeras vast te stellen.
Dit laatste lijkt mij vreemd, zeker als je kijkt hoe het uiteindelijk bij ADSL en de 'local loop' is gegaan. Daar heeft Belgacom, weliswaar schoorvoetend, het nodige mogelijk gemaakt, zodat wij vrij(er) kunnen kiezen tussen aanbieders van ADSL of vaste telefonie. Was Eandis ook niet opgericht om hetzelfde te doen voor elektriciteit en gas? Als je hier op verdergaat, en weet dat het volgende technologische nieuwigheidje glasvezel is, dan lijkt me hier een grote kans voor de overheid te ontstaan. Stel dat een daadkrachtige regering (waar hebben we dat nog gehoord) zowel de zware taak van de telefonie-aansluitingen als het kabel-netwerk overneemt en onderbrengt onder Eandis (voor de juiste prijs), dan is de nodige infrastructurele kennis samengebracht om ook te beginnen aan een partikulier glasvezelnetwerk. Dit zou op zijn beurt wel eens voor Eandis goed van pas komen in de uitrol van een 'smart grid': een oplossing waar de elektriciteits-teller met twee-richtings-informatie de energie-voorziening beter kan aanpakken. (Was daar recent ook niet enige ophef over?)
Ter informatie: precies dit voorstel maakte ik vorige federale legislatuur over aan de heer Van Quickenborne, maar kreeg er geen gehoor. Sinds we een nieuwe regering hebben, deed ik dit opnieuw aan de nieuwe minister van consumentenzaken: de heer Vande Lanotte. Hier kreeg ik wel gehoor, vernam ik dat digitale televisie een gemeenschapsbevoegdheid is en hoe ik het kabinet van ene I. Lieten kon contacteren. Eenmaal ik ook dat deed, leerde ik dat er al Europese afspraken zijn gemaakt inzake het vrij concurreren bij glasvezel-aanbieders. Ik heb nu dus een toekomstbeeld waar in de volgende dertig jaar volgende bedrijven onze stoep komen openbreken voor een maand: Colt, British Telecom, MSI, Belgacom en, jawel, Telenet. Ik kan echter niet voorspellen hoe deze hun internet-aanbod gaan noemen als deze wel over glasvezel zal lopen.