yoy.be "Why-o-Why"

Large attachments? Share your files with this website! Hype Hype!

2009-03-24 22:13  i1696  internet werk  [permalink]

http://www.google.be/search?q=share+files

Ik vind dit een uiterst gevaarlijke evolutie. Ik word er ongemakkelijk van. Het zijn zo van die dingen waar je eigenlijk wel van snapt dat mensen er in lopen. Misschien een beetje zoals pyramidespelen en van die mails van verre familie van omvergeworpen Afrikaanse dictators.

Bij officiële dingen kan je nog de kleine lettertjes lezen, maar bij deze dingen is een soort 'technisch gezond verstand' nodig om je te waarschuwen dat er iets niet deugd. En jammer genoeg zijn de argumenten-voor alleen te ontkrachten met technische details waar gemiddelde mensen niet (meer) van wakker liggen.

Om ver uit de buurt te blijven van het plakkerige net van argumenten-voor, hier zijn mijn argumenten-tegen:

De bedoeling van attachments zijn dat er dingen -bij- de mail zitten. Als de mail aankomt, zitten er documenten bij. Als ik dus een mail krijg, wil ik niet nog dingen moeten downloaden van een of andere website. Niet alleen heb ik liever dat ik het net, samen met de mail, heb gedownload, ik heb het ook graag dat ze samen met mijn mail in mijn archief belanden en geindexeerd worden door eventuele zoek-oplossingen. Als ik bestanden op een site staan, heb ik er geen controle over. Als ze dan nog eens beperkt zijn in tijd, dan ben ik ze kwijt in de toekomst. Ik kan ze apart bewaren, maar dan is de koppeling met die e-mail weg. Jammer. Lastig.

Stel je krijgt binnen het bedrijf een mail met een URL waar je de bestanden kan downloaden. Ergens in America. Het downloaden gaat traag, en loopt misschien zelfs vast de eerste keer, wat wel eens gebeurt met grote files. Niet alleen ben ik er een hoop tijd en moeite mee kwijt (je vraagt je al af hoeveel langer het heeft moeten uploaden want kleinere upstream), de grootte van de file is twee keer aan bandbreedte verloren gegaan (op kosten van het bedrijf). Want het had ook op de file-server in de kast kunnen staan (op kosten van het bedrijf).

En natuurlijk, het argument waarmee je iedere niet-techneut verliest: security! Hier speelt het zelfs ook juridisch een rol. Wat moet je bedrijfs-gevoelige data bij een externe organisatie? Privacy Shmivacy! Het had het bedrijfsnetwerk niet mogen verlaten. Meer nog, de data staat op een server ergens (weet je waar?), betaald door iemand (weet je wie?), misschien wel kant en klaar om te misbruiken (weet je hoe?).

De wereld is toe aan een nieuwe e-mail. Jammer dat dat gezever van Sender-ID of zo er bij moet komen, want spam vind ik eigenlijk geen zo'n groot probleem.

twitter reddit linkedin facebook