yoy.be "Why-o-Why"

Programmeren met het middellangetermijngeheugen.

2010-10-08 16:12  i2938  coding weblog  [permalink]

Ik heb net een raar idee. Zou het kunnen zijn dat ik programmeer met mijn middellangetermijngeheugen? (Wat een lang woord.) Dingen die je in je op neemt verwerk je in je kortetermijngeheugen, en als ze daar even blijven gaan ze over naar het middellangetermijngeheugen. Wat daar een tijdje zit maakt het langetermijn zo'n beetje zijn keuze in wat die gaat bijhouden. (Daarom lijkt het achteraf altijd alsof de tijd voorbij is gevlogen, maar da's een ander verhaal.)

Wat er veel gebeurt bij programma's schrijven is lezen! Lezen, lezen en lezen, en onderwijl onthouden wat er precies allemaal gebeurt in veel, zoniet alle mogelijke gevallen. Dat wordt soms wel eens een hele hoop, maar al die dingen lezen (en herlezen, en herlezen...) bouwt op in het kortetermijngeheugen, tot de hele structuur zo'n beetje kant en klaar in je hoofd in het middellangetermijngeheugen zit, en dan pas kan je verder met te veranderen aan die complexe structuur van logica. En je aanpassingen testen en zo.

Als je dat dan een paar dagen niet meer gebruikt, dan verdwijnt het. Bij mij toch. Als ik er dan een paar weken of maandan later nog eens op moet terug komen, dan komen de grote lijnen wel terug (ik vermoed uit het langetermijngeheugen), maar lang niet alles. Dus wordt het weer lezen en lezen...

t'Is natuurlijk maar een idee.

twitter reddit linkedin facebook